Искате повече сигурност за вашето Android устройство? По-добре Clueful, отколкото антивирусна!

Pinterest LinkedIn +

Наскоро моя колежка се сдоби с първия си Android смартфон. И един от първите въпроси, който ми зададе във връзка с използването на устройството, беше: "Има ли смисъл от инсталация на антивирусен софтуер на него?" Най-краткият отговор тук е: "По-скоро не" и то не защото Android е чак толкова сигурна и непробиваема ОС, а защото основните рискове за сигурността на потребителите й не идват толкова от зловреден софтуер, а от небрежността на хората, които я използват.

Обективно погледнато, Android предлага едно сравнително добро ниво на защита. Да не забравяме, че става дума за код, базиран на Linux, който все още се смята за една от най-сигурните ОС в мрежовите среди.

Малко Android потребители например знаят, че всяка апликация, работеща под негово управление, изисква разрешение за определено ниво на достъп, за да функционира правилно. Ако, да речем, дадено приложение иска да изпрати SMS, то първо прави обръщение към операционната система, питайки я "Може ли?".

А всъщност отговорът на този въпрос зависи от вас, тъй като вие като потребител задавате нивото на достъп за всяко новоинсталирано приложение и определяте докъде да се простира обемът на "позволените" неща, които то може да прави, изпълнявайки функциите си.

За съжаление повечето Android потребители игнорират запитването относно нивото на достъп, което им показва Google Play, когато свалят и инсталират апликации от онлайн магазина – точно както го правят, когато Windows им задава някакъв системен въпрос или предупреждение.

Това може да им създаде много повече главоболия от който и да е вирус или зловреден софтуер, излагайки сигурността на тяхната персонална и потенциално важна информация на риск.

Ако и вие сте инсталирали до момента куп приложения на Android телефона или таблета си и, без да се замислите, сте чуквали върху бутона "Next", не бързайте да изпадате в паника.

Вместо това си свалете Clueful – едно изключително полезно малко приложение, разработено от Bitdefender – компания лидер в областта на компютърната мрежова сигурност и антивирусния софтуер.

Бързам да уточня, че Clueful реално не е предназначена за защита, а за оценка на риска. Иначе казано, това не е антивирусна програма. Тя просто сканира всички приложения, инсталирани върху вашето Android устройство, и ви дава подробна информация за потенциалната опасност за сигурността на данните, записани върху него.

В зависимост от нивото на достъп, с което се ползва всяка една от вашите апликации, Clueful ще ги раздели на такива с висока, средна и ниска степен на риск.

Разбира се, Clueful не е единственото (или първото) приложение с подобни функции, но има голямото предимство да ви дава лесно разбираеми дефиниции за потенциалния риск, който носи всяка от сканираните апликации. Например: "може да ви струва пари", "може да изпрати ваши лични данни до непознат", "следи местоположението ви".

Освен това списъкът на Clueful ви дава бърз и лесен достъп до системния мениджър за приложения, така че с едно докосване можете да деинсталирате потенциално опасна апликация директно от него.

Сподели.