Android 5.0: Кога да очакваме Key Lime Pie и какво е известно за него до момента?

Pinterest LinkedIn +

Дойде месец май, а с него приближава и една знаменателна дата. Не, изобщо не говорим за предстоящите парламентарни избори, а за седмицата след тях. Защото за 15 май е насрочен стартът на едно от най-интересните събития в света на мобилните технологии – конференцията Google IO.

През 2012 година именно в рамките на това пролетно събитие компанията показа новата 4.1 (Jelly Bean) версия на популярната си операционна система Android. Затова имаме пълните основания да очакваме тази година да видим официален анонс на нейния наследник, за който се знае, че се разработва от известно време под кодовото име Key Lime Pie.

Спазвайки досегашната поредност във версиите на операционната система, тя вероятно ще е Android 5.0 и около нея все още витаят доста неясноти.

Една от основните спекулации например е дали представянето й ще бъде придружено от анонс на ново попълнение в линията Nexus устройства – така, както се случи с Jelly Bean и Nexus 4.

Пълен мрак цари около евентуалния производител, който ще разработва бъдещия му наследник, макар че много спекулират с факта, че неотдавна Google закупи подразделението на Motorola, занимаващо се с производството и предлагането на мобилни устройства.

Следвайки тази логика, бъдещият Nexus спокойно може да се окаже прословутия Motorola X Phone, за който се говори от известно време.

Други пък твърдят, че Google са доволни от контракта си с LG (които стояха зад Nexus 4) и ще възложат на корейската компания производството и на бъдещата петица. В уеб дори се появиха слухове за евентуалните спецификации на Nexus 5 на LG – 5.2-инчов Full HD OLED дисплей, 2.3 GHz Qualcomm Snapdragon 800 процесор и 3 GB оперативна памет.

Интересни ще са и промените, които Android 5.0 ще донесе със себе си. Неотдавна в случайно изтекла презентация на Google бдителни фенове забелязаха нов Google Now widget (джаджа) на един от екраните му. Макар че официално потвърждение, разбира се, не последва, не е изключено това да е неволен бегъл поглед именно към Key Lime Pie.

Друг факт (този път потвърден) е, че от известно време насам Google работят върху нова версия на използваното от тях Linux ядро – 3.8. Една от най-ключовите насоки, в които се работи в това отношение, е оптимизираното използване на системни ресурси и по-специално на оперативна памет. Точно по тази причина много анализатори смятат, че тук става дума именно за версия, върху която ще се базира Android 5.0.

Много спекулации има и около интерфейса на Key Lime Pie – очакванията са за една доста по-светла и шарена визия и изоставяне на мрачната Holo тема на Android 4.0 за сметка на по-свежите, ярки цветове.

Сподели.