Честит Първи май, Ден на труда, от Google!

Pinterest LinkedIn +

Не само в България и държавите от бившия СССР, но и в Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Перу и още в над 70 страни от цял свят 1 май се чества като Ден на труда и има статут на официален празник. Сред отбелязващите го тази година с Doodle вместо манифестация е и Google.

В България 1 май е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. властта в Народна република България започва да го отбелязва ежегодно. След края на комунистическия режим у нас през 1989 г. 1 май продължава да е официален празник и неработен ден, но държавата не се ангажира с организирането на масови прояви.

Историята на празника обаче води своето начало от доста по-отдавна и от съвсем други географски ширини. За негов фундамент се счита проведената на 1 май 1886 г. неофициална национална стачка в САЩ, организирана от профсъюзите в страната. В нея вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

Две десетилетия по-късно Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден".

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Сподели.