Ела Фицджералд под прожектора на Google навръх 96-тия си рожден ден

Pinterest LinkedIn +

На 25 април 2013 г. американската джаз легенда Ела Фицджералд, чието име се нарежда до това на Луис Армстронг, Нат Кинг Коул, Франк Синатра, Дюк Елингтън и останалите емблематични и най-високо признати музиканти на XX в., щеше да навърши 96 години, ако не бе починала на 15 юни 1996 г. от болно сърце.

Тази годишнина е поводът на 25 април 2013 г. логото на Google отново да бъде заменено с Doodle, в чийто център грее Кралицата на джаза, наричана още Първата лейди на песента или просто Лейди Ела.

Надарена с изключителен тембър, диапазон на гласа от три октави, безпогрешен музикален слух и фраза и с отработена до съвършенство дикция, според повечето критици Ела Фицджералд остава недостигната и ненадмината в джазовото вокално изкуство до ден-днешен.

През шестте десетилетия от живота си, които посвещава на своята кариера, тя издава над 70 албума, които се продават в повече от 40 млн. копия, и печели 13 награди Grammy. Удостоена е с Национален медал по изкуствата от Роналд Рейгън и Президентски медал на свободата от Джордж Буш.


Сподели.