Изобрети ли Valve отново геймпада или даде заявка за шумен провал? Някои бързи разсъждения за уникалния Steam контролер

Pinterest LinkedIn +

И така, седмицата на свързаните Valve анонси, очертаващи визията на компанията за бъдещето на Steam в частност и на РС гейминга като цяло, приключи. Време е за анализи и равносметки. Макар че на този ранен етап много малко неща около SteamOS, Steam Box и уникално новаторския Steam контролер са ясни, сигурно е едно: каквото и да следва за Valve, след появата на тези три взаимосвързани продукта на пазара РС игрите вече никога няма да са същите.

На теория замисълът на Гейб Нюъл и компания изглежда повече от обещаващ. С три елегантни движения Valve цели да отстрани всички очевидни предимства на конзолите пред РС платформата, от една страна, и да разбие дългогодишния Windows монопол над РС гейминга - от друга.

Меко казано, амбициозни цели и, уви, нелеки за постигане.

Засега сякаш най-слабото свързващо звено в цялата Steam Future концепция е революционният контролер. Неговата роля безспорно ще е ключова в опита на Steam Box и SteamOS да изместят конзолите от любимото им място – непосредствено под или до телевизора в хола - и да завладеят полето на домашните видео игрални развлечения.

И докато за бъдещия Steam хардуер и безплатната, предлагаща доста по-голяма гъвкавост от Windows SteamOS това не изглежда като чак толкова непосилна задача, не така стоят нещата с новия Steam контролер.

Защо ли? Много просто – защото РС аудиторията поначало в голямата си част се състои от онези прословути стари кучета, които трудно учат нови номера.

А, честно казано, с нестандартните си идеи за управление Steam контролерът очаква от РС геймърите да научат не един–два, а една дузина нови трикове.

Геймпадът на Valve изхвърля през прозореца идеята за добрите стари аналогови стикове (доминирала този вид игрална периферия в продължение на повече от три десетилетия) още от времето на легендарните Atari 5200.

Вместо това той предлага два сензорни тракпада, всеки от които освен това ще играе ролята и на допълнителен бутон.

Между тях дизайнът на геймпада предвижда още един голям квадратен тракпад, който ще служи за осигуряване на съвместимост с всички old gen Steam заглавия, изискващи клавиатура и мишка. Той също ще може да изпълнява (покрай другото) функциите на допълнителен бутон, с което общият брой на копчетата (физически и виртуални), предлагани от контролера, става внушителен – цели 16.

Освен това падът ще включва още и опция за прецизен контрол на така наречения haptic force feedback (иначе казано - вибрация и свързаните с тази екстра ефекти).

На хартия всичко това звучи повече от впечатляващо, но, виж, практическата му реализация може да се окаже сериозно предизвикателство.

Оттук следват две възможности: или Valve ще се справят виртуозно със задачата и резултатите ще надминат дори най-смелите очаквания, или бъдещият Steam контролер експириънс ще бъде тромаво, неудобно и вбесяващо преживяване, което ще отблъсне играчите (какъвто е случаят с Wikipad, например).

Разбира се, дори при сбъдване на възможно най-лошия сценарий това не означава непременно крах на SteamOS/Steam Box идеята – в крайна сметка винаги може да захвърлите екзотичния нов контролер настрани и просто да играете с познатия ви Xbox 360 пад.

Въпросът тук е по-скоро какви и колко допълнителни аргументи в своя полза ще прибавят бъдещите Steam услуги, така че да ви мотивират да разкарате конзолата и да се хвърлите в отворените им обятия.

Един безспорен плюс ще е безплатният характер на SteamOS – при текуща цена на Windows 7/8 между 150 и 300 лв. това никак не е маловажно за един домашен РС потребител.

Минус обаче може да бъде ограничената и откровено слаба поддръжка на актуални гейм заглавия – няма съмнение, че Valve ще положат всички необходими усилия в тази насока, но портването на игри за още една платформа означава допълнителни разходи за разработка – лукс, който не всички студия могат да си позволят днес в условията на един безжалостно конкурентен пазар.

Да не забравяме и фактора Steam Box (или както там ще се нарича в окончателната си версия бъдещият Steam хардуер).

От една страна той може да предложи наистина изгодна, евтина алтернатива на фиксирания конзолен хардуер, при това с някои допълнителни екстри на борда – например възможности за ъпгрейд и разширение (нещо, което традиционно липсва на конзолите).

От друга - няма гаранции, че Steam хардуерът ще може да предложи производителност, сходна или по-висока от тази на конзолите out of the box, т. е. без да изисква допълнителни разходи за ъпгрейд на графичната му подсистема, да речем.

Всички тези предпоставки задължително трябва да бъдат взети под внимание и, сигурни сме, Valve мислят усилено във всяка една от тези насоки.

Докъде ще доведе всичко това? Трудно е да се правят каквито и да било прогнози на този етап, но със сигурност ще следим с интерес развитието на тази идея в идните месеци. Още повече че през тях Valve обещават 300 членове на голямата Steam общност да се сдобият с първите тестови бройки от новия Steam Box в комплект със SteamOS и Steam геймпад.

И после... после най-интересното предстои.


Сподели.