Излиза на CD компилацията - “The Ultimate Vanessa - Mae”

Pinterest LinkedIn +

Ванеса-Мей е име, което не се нуждае от никакво допълнително представяне в България... Тя накара много хора да се “престрашат” и да влязат в иначе малко плашещия свят на класическата музика. Тя не само успя да направи класиката много по-достъпна до широката публика, но я направи и секси. Защото много рядко можете да видите на сцената виртуозен цигулар в минижуп и ботуши с високи токчета.

Както Ванеса-Мей смесва различните музикални жанрове в стил, определян от медиите като “струнен техно-акустик фюжън”, така самата тя е смесица от различни националности - наполовина тайландка, наполовина китайка с баща британец и родена в Сингапур. Цялото й име е Ванеса-Мей Ванакорн Никълсън. Родена е на 27 октомври 1978 год. - в един и същи ден с легендарния Паганини – и още като дете се проявява като вундеркинд. Първия си урок по пиано взема на крехката тригодишна възраст и се справя отлично. На пет години започва да свири и на цигулка. Когато е на осем години, Ванеса печели първа награда на конкурса “Млад британски пианист на годината” и изумява всички, когато решава да се откаже от пианото в полза на цигулката. Дванадесет месеца по-късно, написва първата си каденца към концерт от Моцарт и участва в детско благотворително шоу, под егидата на Кралицата, където изпълнява “Over The Rainbow” в собствена интерпретация. На 11 години, тя вече е солист с Филхармонията, а директорът на Кралския Музикален Колеж я обявява за “истинско дете-чудо: като Моцарт и Менделсон”.

Тя става и най-младият изпълнител в историята на музикалния бизнес, записал всички концерти за цигулка от Бетовен и Чайковски. Ванеса-Мей прави дебютното си турне във Великобритания с пълния цикъл от концерти на Чайковски, когато е само на 12 ГОДИНИ! Феноменално постижение, но и доста тежък товар върху плещите на една подрастваща тийнейджърка. Следват изключително успешни албуми. И не само...

Ванеса-Мей вече има три албума зад себе си, високо оценени от критиката и публиката, със записи на концерти за цигулка от Бетовен и Чайковски. Но светът я открива с албума й “The Violin Player”, записан през 1993 – 1994. Това е първият й проект, в който тя обединява всички различни елементи на репертоара си. Успешната формула е намерена! Десетте композиции в албума са “съживени” от съвременното чувство, но все още са запазили традиционното класическо музикално майсторство. От албума “The Violin Player” излизат три изключително успешни хита, всичките, включени в настоящата компилация (в една или друга версия).
Първият сингъл, изумителен прочит на Токата и фуга в ре минор от Бах, влиза в класациите през януари 1995 година. Успехът му е достатъчно добър, като достига 16-та позиция и заслужава да бъде сравнен с версията на класическата фюжън група “Sky” от 1980 година, която влиза в “Топ 5”. (Версията в настоящата компилация е концертно изпълнение от спектакъла, озаглавен “Red Hot” в Роял Албърт Хол през 1995 година).

Red Hot, динамична пиеса с вълнуващ край и написана от самата Ванеса, е вторият сингъл от албума, който става абсолютен хит през май 1995 година. Интересът на публиката към тази пиеса е толкова огромен, че е причина Ванеса-Мей да кръсти на него знаменателния си концерт в Роял Албърт Хол. Впрочем, билетите за този концерт се разграбват за няколко часа, а желаещите да влязат са още толкова. Затова в края на ноември 1995 г. звукозаписната компания издава целия концерт, озаглавен “Red Hot” на видеокасета.

Третият голям хит от албума, “The Violin Player”, е кавър върху класическия хит на Мейсън Уилямс - “Classical Gas”. Това е и откриващата пиеса в настоящата колекция, кято влиза в Топ 40 на Острова.

The Violin Player влиза в класациите на повече от 20 държави по целия свят и се превръща в мултиплатинен бестселър. Ванеса-Мей е първото (и до този момент единственото!) име от света на класическата музика със сингъл в денс чарта на Билборд, когато денс ремикса на Токата и фуга застава директно на първа позиция!

Заради изключително високата си техника на свирене с акустична и електрическа цигулка, Ванеса-Мей еднакво добре интерпретира както класическа, така и рок музика, създавайки свой собствен стил и в двата жанра. Веднъж, по време на рок фестивал в Цюрих, тя излиза на сцената след рок ветераните от “Status Quo”. Ванеса се оказва голямата звезда на вечерта, след като петдесет хиляди души я аплодират 20 минути на крака, а следващият изпълнител в програмата е принуден да чака още 10 минути. И това не е кой да е, а самият Род Стюърт.

Следват албумите “Classical Album Part One”, “Storm”, “China Girl – Classical Album Volume Two”, “The Original Four Seasons and Devil’s Thrill Sonata” и “Subject To Change”, в които Ванеса-Мей демонстрира еднакво добре както майсторското владеене на класическия репертоар, така и фюжън идеите си в музиката. Албумите й се продават в стотици хиляди копия по целия свят и все повече хора се запознават с новата визия на класическата музика. Най-популярните пиеси от всички тези албуми са представени в настоящата компилация, включително и парчето “I Feel Love” – кавър на диско хита от 70-те години на Дона Съмър.

Музикалните награди идват съвсем закономерно при Ванеса-Мей. През 1995 година, тя получава наградата “Брит” в категорията “Най-добра изпълнителка” на Острова, а една година по-късно е обявена за “Най-добър класически артист на годината” в Германия. И тъй като за Ванеса-Мей граници няма – само на 17 години тя вече учи в престижния “Оксфорд Юниън”.

Както изглежда, нищо не е в състояние да спре Ванеса-Мей по пътя й, изпълнен с предизвикателства, в който тя ще продължи да провокира публиката със завладяващи изпълнения на живо и с брилянтни студийни записи. Още повече, че предстои да излезе на пазара и нейната автобиографична книга, която със сигурност ще влезе в графата на задължителните покупки.

Инфо: EMI MUSIC / АНИМАТО МЮЗИК
Сподели.