Изкуството на добрия трилър – 5 романа, които ще ви държат будни до късно

Pinterest LinkedIn +

Съспенс, убедителност и майсторски изпипана интрига – това е рецептата за наистина добър трилър. Всяко от следващите пет заглавия притежава не само тези три качества, но и толкова завладяващ стил, че ще ви е трудно да се откъснете от книгата.

"Достопочтеният ученик" на Джон льо Каре

Кралят на шпионските трилъри Джон льо Каре определено знае как да задържа вниманието на читателите си, а "Достопочтеният ученик" е поредното доказателство за това. Книгата е втора част от знаменитата трилогия "Карла", която започва с "Дама, поп, асо, шпионин" и завършва с "Екипът на Смайли".

Романите на Джон льо Каре притежават елегантен стил, изобилстват от остроумни диалози и в тях винаги откриваме не само умело заплетена интрига, а и задълбочен поглед към моралните ценности и проблемите на обществото.

В "Достопочтеният ученик" британските тайни служби са компрометирани от действията на съветски двоен агент. Предателят е разкрит, но последиците от действията му са сериозни. Легендата в разузнаването Джордж Смайли трябва да възстанови репутацията на службите.

За целта той изпраща в Хонконг Джери Уестърби – агент, представящ се за журналист. Целта му е да  разбере какво крои московският Център за Китай и да помогне на Смайли в отмъщението.

Ако сте любопитни да разберете как ще се справи с тази сложна задача, най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Невинност" на Дийн Кунц

Кунц е безспорен майстор на съспенса и всеки, който е чел поне един негов роман, знае това. "Невинност" притежава всички положителни качества, които сме свикнали да откриваме в книгите на Кунц, но едновременно с това е и изненадващо различен.

Необятното въображение на писателя ни среща с двама самотници. Той живее в тунелите под града. Ужасяващият му външен вид предизвиква у околните единствено ужас и агресия. Тя е красива, но освен социална фобия има и солиден брой безскрупулни врагове. И двамата напускат домовете си единствено нощем.

А различността им става причина да се сближат. Само че освен романтика в историята им има и мистерия, и смразяващ свръхестествен ужас. Опасността е много по-голяма, отколкото са способни да си представят. Задава се бедствие с библейски размери и съдбата на света е поставена на карта.

Най-прекият път към "Невинност" е ТУК.

"Портата на Месията" на Филип Льо Роа

Пътешественик, музикант и писател, Филип Льо Роа е едно от най-интересните имена в съвременната френска литература и е автор на повече на от десет трилъра. "Портата на Месията" е едно от най-ярките му заглавия.

Романът е сравняван с "Шифърът на Леонардо" не само заради сходната тема, но и заради отзвука, който предизвиква. "Портата на Месията" е посветен на генезиса на свещената книга на мюсюлманите и е богато подплатен с документални факти.

Историята започва с теолога Симон Ланж, търсещ покой и просветление в Тибет. Само че там се оказва въвлечен в истински водовъртеж от събития, свързани колкото със собствения му произход, толкова и с този на Корана.

Преследван и лъган, той се впуска в изпълнено с обрати пътуване, което ще го отведе от Портата на Месията, през която Исус е влязъл в Йерусалим, през Берлин, Париж, Лондон и Бейрут до Сирия, "от която започва всичко".

Колкото тайни се крият в миналото на Симон Ланж и какво му е приготвило бъдещето – можете да научите ТУК.

"Непознатият" на Харлан Коубън

Харлан Коубън е не само много продуктивен писател, но и определено знае как да изгради нажежено до червено напрежение в романите си. Именно по тази причина те често се оказват начело на класациите за бестселъри. "Непознатият" не прави изключение.

Представете си, че най-неочаквано в живота ви се появи човек, когото вие виждате за пръв път, но той знае всичко за вас. Може би дори повече, отколкото вие сами знаете за себе си. Подобна среща определено може да преобърне живота ви.

Точно това се случва с Адам Прайс. Той мисли, че има всичко и е щастлив. Докато една вечер в бара до него сяда непознат, който не само му казва, че всичко в живота му е лъжа, но и е много убедителен. Знае подробности, които Адам не е споделял никога и с никого.

А когато Адам решава да провери дали жена му наистина го е мамила, както твърди мистериозният непознат, целият му свят се срива. Няколко неразкрити убийства и дълго крити тайни се стоварват върху нищо неподозиращия Адам, за да превърнат подреденото му съществуване в прах.

Най-прекият път към "Непознатият" е ТУК.

"Истинската история за носа на Пинокио" на Лейф Г. В. Першон

Циничен, различен и забавен (точно като персонажите си), Лейф Г. В. Першон е любимец на критиката и на четящата аудитория в Швеция. Той е най-известният криминолог на Швеция и преподавател в Шведската полицейска академия, така че смело можем да твърдим, че познава отблизо нещата, за които пише.

И именно затова е толкова добър. Колкото до комисар Бекстрьом, главният герой в "Истинската история за носа на Пинокио", той е вулгарен, нахален и притежава таланта да разплита и най-заплетените истории. 

Бекстрьом е един от малкото хора по света, които могат да се почувстват щастливи от нечие убийство. Убитият е адвокат, когото комисарят никога не е харесвал, а освен с разплитането на неговата смърт Бекстрьом ще трябва да се справи и с откриването на един много скъп Пинокио. Изработен от чисто злато.

Как ще справи Бекстрьом с тези задачи и защо носът на златния Пинокио е толкова важен – можете да разберете ТУК.

Сподели.