21 Март 2018, 05:19

Изкуствена кожа ще помогне на роботите да усещат температура, натиск и болка

Google+ Pinterest LinkedIn +

Първият прототип ще бъде готов през 2019 година.

Учени от Техническия университет в Грац (Австрия) работят върху създаването на изкуствена кожа с човешки сензорни възможности. Тя може да позволи на роботите да изпитат усещания за допир, подобни на човешките.

Известно е, че повърхността на кожата на всеки човек се равнява на около два квадратни метра. Тя е един от най-важните ни органи и е пълна с нервни окончания, благодарение на които усещаме температура, натиск и болка. Най-добрите опити за създаване на изкуствена кожа досега са успели да възпроизведат едва само едно от изброените усещания.

Проектът SmartCore, финансиран от Европейския съвет за научни изследвания на Европейския съюз, си поставя за цел да изобрети кожа, пресъздаваща усещането от много стимули едновременно. Това може да се получи чрез миниатюрни сензори, които са 2 000 пъти по-чувствителни от човешката кожа.

Главният изследовател д-р Анна Мария Коклит твърди, че проектът има за цел да създаде сензор, който може да отчете температура, влажност и налягане едновременно. Ако екипът успее да преодолее основното предизвикателство − да разграничи различните сетива, първият прототип трябва да бъде готов през 2019 година.

Д-р Коклит обяснява, че първите приложения на изкуствената кожа, която разработват, ще бъдат в областта на роботиката, тъй като тя няма нищо общо с човешката, освен способността да усеща.

Сподели.