Изгорял съединител: 5 симптома, които не са за подценяване

Pinterest LinkedIn +

Терминът "изгорял съединител" идва от факта, че когато дисковете на съединителя внезапно се износват, се излъчва неповторима миризма на изгоряла пластмаса или метал. Ако усещате тази миризма дори когато автомобилът ви е изключен, това означава, че системата на съединителя е компрометирана и се нуждае от спешно внимание.

Кои са симптомите, които трябва да ни тревожат и да ни накарат да потърсим помощ, преди да е станало твърде късно? Нека да ги изследваме заедно. Често срещаните признаци, че съединителят ви трябва да бъде сменен, включват затруднено превключване на предавките, миризма на изгоряло и затъване при натискане на педала на съединителя. Ако изпитвате някой от тези симптоми, време е да проверите съединителя си при професионалист!

Как да разпознаем изгорял (или почти изгорял) съединител?

За наше щастие съединителят не изгаря внезапно - той ни дава ясни сигнали, преди да стане неизползваем. Обръщането на внимание на тези знаци може да помогне за предотвратяване на по-сериозни повреди и по-високи разходи. Дори и да не забележите никакви проблеми, важно е да проверявате съединителя си периодично; приблизително на всеки 80 000 км, ако шофирате предимно в града, и на 150 000 км, ако шофирате предимно по магистрали или други бързи пътища. За да ви помогнем да разпознаете потенциалните проблеми, ето пет признака, които никога не трябва да пренебрегвате:

  1. Предавките се превключват трудно

Когато съединителят е много износен, включването на предавките може да е трудно, дори когато педалът на съединителя е натиснат докрай. Това се дължи на факта, че износеният съединител не е в състояние да предаде правилно мощността от двигателя към трансмисията.

  1. При превключване на предавките се чува необичаен шум

Ако при превключване на предавките се чува метален звук от триене, това обикновено означава, че съединителят е силно износен или дори изгорял. В този случай е важно съединителят да бъде проверен и сменен възможно най-скоро.

  1. Включването на задна предавка е изключително трудно

Когато съединителят е силно износен, включването на задна предавка може да бъде много трудно. Това е така, защото съединителят трябва да положи много усилия, за да включи задна предавка, а това става почти невъзможно, когато съединителят е в лошо състояние. Важно е да проверите и смените съединителя, ако имате проблеми с включването на задна предавка.

  1. Съединителят се приплъзва при натискане на педала

При натискане на педала на съединителя, съединителят не се задейства или освобождава напълно, което води до неприятни вибрации от скоростния лост. Ако това продължава, може да е признак за изгорял съединител от прекомерна топлина или триене.

  1. Съединителят излъчва лоша миризма

Силна миризма на изгоряло, например на пластмаса или метал, е показателна за изгорял съединител. Ако забележите тази миризма, е важно да определите дали тя е причинена от прекомерна топлина или триене, което може да повреди съединителя и други компоненти на трансмисията. Ако забележите внезапна и неприятна миризма след груба смяна на предавките, това е силен индикатор, че съединителят е бил подложен на голямо натоварване. За съжаление, ако миризмата се не изчезне дори след изключване на автомобила, вероятно съединителят ви е непоправимо изгорял и ще трябва да бъде сменен. Не чакайте да проверите това; колкото по-скоро закарате автомобила си на механик, толкова по-голям шанс имате да предотвратите по-нататъшни повреди.

Ако започнете да забелязвате някой от тези признаци, добре е възможно най-скоро да прегледате автомобила си от квалифициран механик. Прегорелият съединител може да доведе до по-нататъшни повреди на автомобила ви, затова е важно да го поправите възможно най-скоро.

Ако имате нужда от помощ при диагностицирането и ремонта на изгорял съединител, опитните механици в местния автосервиз могат да ви помогнат. Те могат да предоставят подробни диагностични услуги, за да установят причината за проблема, след което да препоръчат най-добрия начин на действие, за да върнат автомобила ви във форма. Заложете също така и на висококачествени авточасти и автоаксесоари като тези от автосклад Тарос Трейд. Автомобилът ви ще ви се отблагодари за своевременната грижа и внимание, които полагате за него.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.