Грижи за автомобилен шарнир - как?

Pinterest LinkedIn +

Отделните компоненти от окачването се свързват помежду си чрез специални опорни точки, които трябва да поемат вибрациите от неравностите по пътя и да имат известна подвижност. Шарнирите изпълняват подобна функция, но са подложени на голямо натоварване и бързо се износват. Въпреки това, има начини за грижа и удължаване на експлоатационния им период. Какво е нужно да се направи, ще разкажат по-долу от онлайн магазин ТопКар.

Какво е шарнир?

Представлява своеобразна метална става, състояща се от две части – ябълковидна и сферична, влизащи двете едно в друго, образувайки подвижни свързани елементи. По този начин, сферичната част изпълнява въртеливи движения. За да се ограничи подвижността и да се придаде известна гъвкавост, шарнирът е пълен със смазка и каучукова обвивка. Най-общо се образува пакет, който е неразглобяем. Как се рециклират подобни компоненти?

За какво служи шарнирът?

Това е елемент от окачването на автомобила и както вече стана ясно, осигурява здравата връзка между шенкелите и носачите в колите с предно предаване. Именно поради гъвкавата връзка, шарнирът позволява извършването на въртящия момент на шенкела в долната му част и по този начин автомобилът завива наляво и надясно. Той осигурява гъвкавата връзка на колелата с каросерията и позволява тяхното завъртане. Прави движението на превозното средство по-стабилно и дава възможност за прецизното управление и следване на определена посока по време на шофиране.

Кои са отделните видове?

Днес основно са познати разглобяемите и неразглобяеми шарнири. При последните е възможен определен ремонт и смяна на втулки, а при първите – това е невъзможно. В голяма част от случаите днес се използват неразглобяемите видове, които са по-скоро като консуматив, който се сменя на определен период от време.

автомобилни шарнири

Защо се износват?

Както споменахме, това са подложени на голямо натоварване елементи. Върху тях ляга цялата тежест на превозното средство и допълнителното тегло на водача, пътниците и техния багаж. Същевременно, високите скорости и влошените пътни условия действат разрушително на шарнирите. За тяхното износване съществуват и някои допълнителни фактори, като шофирането с несъобразена скорост и при преминаване през дупки. Липсата на смазка или нейното намалено количество води до триене, загряване и повреда.

Скъсването на гумения предпазен маншон може да доведе до навлизане на пясък и камъчета в шарнира и създаване на условия за абразивно триене. След време това води до образуване на луфтове между ябълковидния и сферичния елемент. Появяват се чукащи и тракащи шумове, както и ускорено разбиване и повреда на целия елемент.

Кои са симптомите на износване и необходимост от смяна?

При износване се образуват луфтове и се наблюдават различни странни и неприятни шумове от областта на колелата. Могат да са във вид на чукане при бавно шофиране или при преминаване по неравности. Скърцането е признак на износени втулки или при трудности за завъртане на волана. Ако се наблюдава неравномерно износване на протектора на гумите, също може да е признак за нужда от смяна на шарнири. Причината е изместения ъгъл на позициониране на колелата.

Смяната непременно се извършва както отляво, така и отдясно. После задължително се регулира сходността на позиционирането на колелата. Проверката за изправността трябва да се извършва на не повече от 75 000 км пробег. При агресивно шофиране и експлоатация в тежки условия, времето за проверка да е на не повече от 10 000 км.

Как се полага грижа за шарнирите на автомобила?

От онлайн магазин ТопКар ни споделят начини, с които да удължим максимално експлоатационния срок:

  • редовна проверка на маншоните – периодично проверявайте целостта на гумения маншон и ако забележите напуквания или скъсани части от него, сменете го;
  • проверявайте смазката – има ли достатъчно смазочна течност, ако такава липсва или е силно намаляла и замърсена, сменете я;
  • минавайте бавно през дупките – преминаването с ниска скорост през неравностите и дупките по пътната настилка може значително да удължи експлоатационния период. Ако се налага преминаване през нискокачествен път, направете го с минимална скорост на движение.

В случай че забелязвате един или няколко от описаните по-горе симптоми или влошено състояние, изискващо смяна, направете я възможно най-скоро – това ще ви спести средства от бъдещи разбити съседни части от окачването. Старите елементи подлежат на рециклиране и повторно използване, от което можете да се възползвате при специализираните фирми. Горната част се изрязва и зачиства, обезмаслява се и се смазва наново. Мястото на отваряне се заварява наново до пълното запушване на пространството.

Подобни прибори подлежат на многократно рециклиране и използване, което е начин за спестяване на средства.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.