"Изчезването на Стефани Мейлър": любопитството убива

Pinterest LinkedIn +

Няколко убийства, една странна пиеса и твърде много хора, които имат причина да не казват истината. "Изчезването на Стефани Мейлър" е брилянтен пъзел от загадки, които, разбира се, се оказват свързани помежду си. И поредното доказателство за умението на Жоел Дикер да изгражда спиращо дъха напрежение.

Писателите често се изкушват да пишат за самото писане. Понякога скриват роман в романа, друг път се вглеждат детайлно в образите на изпадналите в криза писатели. Срещали сме най-различни варианти – открадната идея, автор, скрит зад псевдоним, писатели, които се депресират, защото не успяват да повторят успеха на първата си творба. Всъщност един от любимите ни песонажи на Жоел Дикер, когото познавате от "Истината за случая "Хари Куебърт" и "Книга за Балтиморови", също е писател. Този път обаче няма да ви разказваме за него, защото "Изчезването на Стефани Мейлър" е история за писането, погледнато от няколко съвсем различни гледни точки. И едновременно с това е брилянтен криминален роман.

"Изчезването на Стефани Мейлър" започва със срещата между младата журналистка Стефани Мейлър и Джеси Розенбърг, капитан от полицията в Ню Йорк, който се готви да се пенсионира рано, с почести и може да се похвали, че няма нито един неразрешен случай в цялата си кариера. Точно по тази причина появата на Стефани, която твърди, че е допуснал грешка при първото си голямо разследване през 1994 година, успява да провокира Джеси да се върне към случая. Така започва паралелният разказ за две разследвания – това на четворното убийство в малък курортен град в района на Хемптънс и това, свързано с изчезването на Стефани.

Първоначално всички освен Джеси и родителите на Стефани са убедени, че тя просто е заминала и в отсъствието ù няма нищо притеснително въпреки поредицата от странни съвпадения: служебният ù компютър е откраднат, а апартаментът ù – опожарен. Джеси обаче не само смята, че момичето е в опасност, но решава да остане в полицията, докато случаят не бъде разрешен. Така се връща в Орфия – града, свързан с първото му голямо разследване – и заедно с някогашния си партньор Дерек Скот подновява разследването от преди двадесет години.

Какво се случва на 30 юли 1994 година? Кметът на Орфия е убит в дома си заедно с жена му и сина му, а пред къщата е застреляна и млада жена, станала неволен свидетел на убийството. Междувременно почти всички останали жители на градчето са на откриването на театралния фестивал. Тъкмо там е трябвало да бъде и кметът. В хода на разследването им обаче става ясно, че той дори не е имал намерение да присъства. Въпреки липсата на преки свидетели, многото въпроси и напрежението, на което са подложени, двамата полицаи успяват да разплетат случая. Или поне така смятат.

Двадесет години по-късно обаче Стефани, малко преди да изчезне, е наета да напише роман за четворното убийство и собственото ù разследване я довежда до извода, че през 1994 година не е бил заловен истинският убиец. Кой е тайнственият поръчител на тази книга? Човек, който твърди, че не може да напише романа сам, но предлага на Стефани повече от вълнуващ сюжет. И тъкмо тук стигаме до писането. Защото освен незавършения роман на Стефани, в хода на разследването изниква и една пиеса, която, макар да не блести с особени качества, ще се превърне в ключ към истината за случилото се през 1994-та. Или поне така твърди нейният автор.

Тайни, пазени в продължение на двадесет години, екип от полицаи, решени да стигнат до истината, политика, корупция, театрален фестивал, който е на път да се превърне от културно събитие в истинско фиаско и истинска палитра от ярки персонажи, които имат... мотив.

"Изчезването на Стефани Мейлър" е роман, който, въпреки сериозния си обем, се чете на един дъх и държи в напрежение от първата до последната страница. Истинско предизвикателство за всички изкушени от жанра читатели, които са убедени, че първи ще се досетят кой е убиецът, но и роман, в който несъмнено ще откриете много повече от криминална интрига.

Ако сме успели да предизвикаме любопитството ви, най-прекият път към "Изчезването на Стефани Мейлър" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.