Иван Вълков: Exit не е конкуренция на Spirit Of Burgas

Pinterest LinkedIn +

Първото издание на музикалния фестивал "Spirit Of Burgas" се нареди сред 15-те финалисти в категорията "Yourope Award for Best European Festival" на Европейската асоциация на фестивалите. Победителят ще бъде избран след свободно онлайн гласуване и оповестен на 30-ти октомври в Лондон.

Броени дни преди официалната церемония по обявяването на тазгодишния носител на престижната награда, един от главните организатори на "Spirit of Burgas" - Иван Вълков, коментира за Avtora.com номинацията и разкри подробности около следващото издание на форума в морския град.


Avtora.com: "Spirit Of Burgas" се появи на бял свят едва през месец август тази година, а вече е номиниран за "Най-добър европейски фестивал", наред с утвърдени форуми, като "Roskilde", "Heineken Open'er", "Creamfields" и други. Как успя "Spirit Of Burgas" да се нареди сред 15-те финалисти?

Иван Вълков: Това наистина беше една много голяма изненада за нас, въпреки че от самото начало имахме амбицията да направим един от най-добрите музикални фестивали в Европа. Според мен, "Spirit Of Burgas" получи номинация от Европейската асоциация на фестивалите най-вече заради изключително позитивния филм, излъчен от MTV, в който нашият фестивал беше определен като "най-новият и най-красив фестивал в Европа". И разбира се, очевидно феновете са останали наистина доволни, щом са гласували за него. Даже вече преминахме и втория етап от онлайн гласуването.

.: Изигра ли, според вас, положителна роля за номинацията морската локация на фестивала?

Иван Вълков: Разбира се, защото има много фестивали, които се провеждат на разни поляни. "Spirit Of Burgas" е наистина много красив фестивал, не само от гледна точка на инфраструктурата, но и от гледна точка на самата локация - съчетанието от парк и море създава една уникална атмосфера, която определено смятам, че допринесе за успеха на фестивала и за номинацията. Например, Andrew Eldritch от The Sisters of Mercy каза, че по-красиво място от това не е виждал, а той все пак има 35-годишен опит в областта на фестивалите.

.: Има ли реален шанс "Spirit Of Burgas" да спечели голямата награда на Европейската асоциация на фестивалите?

Иван Вълков: Би било много хубаво да спечелим, но и тази номинация е едно наистина голямо признание за нас. Освен това, от гледна точка на бизнеса, това е един отличен старт, защото номинацията ще влезе в CV-то на "Spirit Of Burgas" и ще предизвика много по-голяма подкрепа от страна на спонсорите на фестивала.

.: Другият балкански фаворит - "Exit", се провежда на около 800 км. от гр. Бургас, има близо 10-годишна история и събира средно по 300 000 човека, освен това е и миналогодишният победител в Лондон. "Exit" ли е най-сериозният конкурент на "Spirit Of Burgas"?

Иван Вълков: "Exit" не е в пряка конкуренция със "Spirit Of Burgas", защото двата фестивала се провеждат по различно време и при желание, хората могат да посетят и двете събития. Наш конкурент, по-скоро, е фестивалът "Sziget", с който обаче има шанс да правим общ booking. В момента в Източна Европа възникват много нови фестивали и хората там са по-развълнувани, по-голям ентусиазъм има, както при организаторите, така и при феновете, за разлика от фестивалите в Западна Европа, където ентусиазмът е позалязъл. Там фестивалите вече са се превърнали в един голям бизнес и рутина.

.: Подготвяте ли се за второто издание на "Spirit Of Burgas"? Кои музиканти ще поканите и с какво ще изненадате феновете?

Иван Вълков: В близките няколко месеца ще обявим хедлайнерите на второто издание на "Spirit Of Burgas", тъй като засега все още преговаряме. Във всеки случай, искаме да вдигнем line-up-а, ще има сериозно подобрение на всички сектори във фестивала. Смятаме от догодина да обвържем феста с различни социални дейности, като например да изградим платформи за хората с увреждания; мислим също за екологични програми, най-вече - разделно събиране на отпадъците, рециклиране, откупуване на вредни емисии.

Крайният срок за онлайн гласуването за "Най-добър европейски фестивал" настъпва на 20-ти октомври 2008 г. Можете да гласувате за "Spirit Of Burgas" тук.

Сподели.