Италианец създава хитове с български фолклор

Pinterest LinkedIn +

Фабрицио Паризи е от онази рядка порода музиканти, които не оставят аудиторията безразлична. Поводът постоянно да се говори за него напоследък е актуалният му проект "Sunbeams", който звучи в дискотеките по цяла Европа.

Фабрицио носи италианско име, нo има българско самосъзнание, тъй като баща му е италианец, а майка му – българка. Роден e в Базел (Швейцария), където по това време работи баща му, но е отраснал в Рим, Италия. Може би точно от своя родител наследява музикалността, тъй като Пиеро Паризи e бил музикален мениджър, работил с групи и изпълнители като "Spandau Ballet", Ал Бано и Ромина Пауър (Al Bano & Romina Power), Матия Базар (Matia Bazar).


Avtora.com: Откъде е тази любов към музиката и откога се занимаваш професионално?

Фабрицио Паризи: Любовта към музиката идва още от много ранно детство, благодарение на баща ми и плочите, които той постоянно купуваше. Благодарен съм му, защото винаги се стараеше аз да слушам абсолютно разнородна музика, а и на мен много ми харесваше. Още на 4 годинки аз вече слушах коренно различни неща: Bach, The Doors, Rolling Stones, Keith Jarret, Louis Armstrong, Duran Duran, Genesis...

На около 5 годинки бях, когато моят баща реши да ме вземе със себе си и ме заведе на един концерт. Естествено ние влязохме от страната на артистите и погледа ми беше директно към самата сцена, откъдето се чуваше невероятен китарен звук... имаше много музиканти, но китариста... това беше нещо, което никога няма да забравя и което промени много живота ми... Carlos Santana!

Вкъщи от малък пеех и бях записал касетка, която накарах моята баба да изпрати в Болоня на хора Антониано (Златната монета), така те се обадиха и ме поканиха да бъда част от този хор. Тук баща ми каза категорично "Не!".  Според него, благодарен съм за това, аз трябва да пея и свиря моя музика, а не да съм част от хор, който интерпретира музиката на други и то само и единствено детски песнички.

Така на 6 години започнах да свиря на пиано. Получих още един подарък от моят баща – гледах  на живо Donna Summer… това беше първото ми докосване до електронната диско музика.

Един от най-големите пианисти и вицеректор на Академията Santa Cecilia (Рим) беше една вечер на гости вкъщи и като ме чу да свиря, посъветва баща ми да ме пратят в България (точно защото майка ми е българка и можеше да се уреди гражданство) и да ме запишат в музикално училище. В Италия все още няма и до ден днешен музикални училища. Така започна моят постоянен мост между Италия и България.

Може да се каже, че съм започнал професионално да се занимавам с музика от 12-13 годишна възраст, разбирайте – цял живот.

.: Какво е отношението ти към българския фолклор?

Фабрицио Паризи: Българският фолклор е уникална музика! Щастлив съм, че успях да уча тук и да се докосна истински до това невероятно нещо!

.: Какво смяташ за така наречените български звезди?

Фабрицио Паризи: Аз мисля, че както в Италия, така и в България има много популярни личности, но звезда е нещо голямо като Beatles, Michael Jackson, Bruno Mars – ако говорим за наши дни, това са звезди! Не ми харесват постоянните опити да се стане популярен с това как изглеждаш, как се държиш и с кого/какво, отколкото с това, което наистина можеш да правиш.

.: Никога ли не си се изкушавал да останеш в Италия и защо избра България?

Фабрицио Паризи: Моят живот е едно постоянно пътуване между тези две страни. България ми е дала много – първата  група, първата сцена, българския фолклор. Аз съм участвал на международен конкурс за млади пианисти в Италия от името на България, което беше много учудващо за организаторите, но смятах, че е редно да представям страната, която ми е дала това музикално богатство.

Италия е моят дом, родина, история... а Рим е моята истинска Дрога!


.: Повече италианец или повече българин си?

Фабрицио Паризи: Милея за двете страни еднакво вече от отдавна, така че да кажем равен резултат.

.: Като италианец имаш ли онова тяхно особено отношение към храната и какво обичаш да приготвяш?

Фабрицио Паризи: Ооо, храната е свята за мен! Често приготвям паста вкъщи и всъщност това ме кара да релаксирам (странно нали?).

Имам много особено отношение специално към моята италианска кухня. Способен съм (вече съм го правил няколко пъти) да си поръчам паста в "италиански ресторант" и да оставя непокътната чинията защото не е ок, както и пица.

.: Как се случи "Sunbeams" – хитът, който излезе извън границата на България?

Фабрицио Паризи: Тази песен има много странна предистория – идеята тръгва от Красимира Дамянова, студентка по режисура в НАТФИЗ и вече независим продуцент на KMaD Production. Тя се свърза с мен и ми каза, че би искала да се направи песен в стил Deep House, използвайки гласа на Гергана Димитрова –Белонога, позната от Мистерията на българските гласове и Ева Квартет.

В първия момент аз отказах, бях зает с песента "Shaking it up". Около два месеца по-късно, видях папката с файловете в компютъра и си ги пуснах, чух куплета на Гергана и веднага ми доиде идея за тема и как да прозвучи песента. Звъннах на Красимира, за да питам дали още иска да го направим и тя потвърди.

Бях заедно с моя приятел Мирослав Янев (MiYan) и се роди това, което вие слушате в момента. Песента излезе първо само като аудио в моя канал Soundcloud на 1 ноември 2017. Слушанията бяха впечетляващи... 1000 на ден от целия свят и още преди да излезе клипа вече беше завъртяно от Dj’s в Ibiza, Istanbul, Milano. На 15 ноември излезе и официален видеоклип. 10 дни след това, песента беше №2 в Топ 100 класацията на българския Shazam и Топ 10 в страните Ливан, Египет, Израел и Турция.

В YouTube има досега общо около 4 милиона гледания и слушания в различните платформи, и е част от едни от най-слушаните Dj миксове в световен мащаб. В България песента в продължение на 3 месеца и половина е най-излъчваната песен в българския ефир според Профон. Стигна до №1 в класациите на The Voice Radio, The Voice TT, Radio Fresh, Radio Vitosha, БНР, Българските 5 на City TV, Radio Millenium.

Беше ми поискана от различни радиостанции извън България като холандското WaveFm, италианските RadioYacht, Radio Dj, Radio 105.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.