Зад какво се крие очарованието на парчето "Sunbeams"

Pinterest LinkedIn +

Обичате ли да слушате хубава българска музика? А настръхвате ли при гледката на Величествена България? Ако отговорът на тези два въпроса е Да, то непременно трябва да пуснете парчето по-долу!

След като изслушахте и изгледахте тази песен (и навярно изпитахте гордост и вдъхновение от това, че сте българи), мога да се представя. 

Казвам се Радостина Стоянова, на 22 години и съм момичето от клипа на този красив проект. (Ако искате да научите повече за мен: https://aloha.bg/radost-stoyanova.html). Пиша не за да се хваля, а защото искам да насоча вниманието ви към посланието и замисъла. А той е: "Защо, по дяволите, напускате и се отказвате от тези богатства и от тази красота, която предлага невероятната ни земя – България!?". Знам какви отговори ще последват... Свързани с финанси, политика, корупция... Но искам да ви докажа, че тези отговори са глупави, и да ви мотивирам. Най-страшното за мен е, че решение на тези проблеми намират в лицето на Чужбина именно младите. А точно те са нужни за едно по-добро бъдеще! 

Радостина Стоянова

След като ви отворих тема за размисъл, искам да ви представя хората, които дадоха живот на песента.

Първият от тях е Фабрицио Паризи (Fabrizio Parisi). Той е многостранна музикална личност (диджей, пианист, барабанист, композитор) с над 4000 участия на живо като диджей и музикант. Роден в Базел (Швейцария) в семейството на известен италиански музикален мениджър, Фабрицио Паризи се среща с музиката на петгодишна възраст, когато получава покана за участие в известния италиански детски хор "Antoniano" ("Златната монета"). Една година по-късно започва да свири на пиано. На десет години (посъветван от известния пианист и диригент Фаусто ди Чезаре) влиза в Музикално училище "Проф. В. Стоянов", град Русе.

На 13-годишна възраст е финалист в престижния интернационален конкурс за пианисти  "Città di Senigallia" град Сенигалия, Италия. Няколко години по-късно започва да свири на барабани, които стават основния му инструмент. На 14-годишна възраст композира заедно с първата си рок група музиката за пантомимно-театрален спектакъл. На 22-годишна възраст решава да прави кариера като диджей, използвайки грамофона като реален музикален инструмент. От тогава има над 3500 участия на живо като DJ и музикант. През 1996 г. печели "DMC Contest-Bulgaria" и участва в множество конкурси, като винаги е на едно от първите места. Има в актива си участия в най-големите български дискотеки… През 2016 година Fabrizio Parisi е отново в България и е част от проекта Dance Machine заедно с диджеите Ради, Simon, Kikko, MixiMike. През 2017 г. стартира и собственият му DJ проект "Fabrizio Parisi’s ItalianJob" в София с продуцент Господин Господинов-Гепи (Stain Studio, Geppy Productions).

Фабрицио Паризи

Другият виновник за появата на това парче е Мирослав Янев а.к.а MiYan. Любовта му към музиката започва още от дете, когато не спира да чупи иглите на бащиния грамофон. Завършва спортно училище, но музиката върви паралелно с уроци по барабани и китара. DJ Steven го кани да работят заедно и едва на 16 Мирослав започва да пуска в култовия клуб "Орбилукс". . От пет години създава своя авторска музика, а цели две години е част от екипа на предаването Nocturnal на световноизвестния продуцент и ди-джей Matt Darey.

Мистичните ритми на "Sunbeams" са украсени от ангелския глас на Белонога, или Гергана Димитрова. Тя е позната на аудиторията като една от великолепните певици от "Мистерията на българските гласове" и "Ева квартет". Особено с "Ева квартет" в последните 12 години тя участва в редица вокални проекти с музиканти от цял свят – Mola Syla, Haig Yazdijan, Unni Lovlid, Bea Palya групите Banda Adriatica, Amacord и A Filetta, композиторите Антони Дончев, Krzesimir Debski и Hector Zazou. Дългогодишното ѝ партньорство с Костадин Генчев я свързва с участия в проекта "Дива река" и група "Булгара". Работата върху последния проект на "Ева квартет" с Хектор Зазу – "Арката" – я вдъхновява да започне да реализира собствените си музикални идеи. Работата по Белонога започва през 2009 година и едва през 2012 г. Гергана влиза в студио. Дълбокото познаване на българския фолклор и срещите през годините с архаичните музикални култури на аборигените и пигмеите водят до наслояване на музикални идеи. 

Вдъхновяващият клип към песента е дело на режисьора Красимира Дамянова и оператора Димитър Розов, които успяха да представят богатствата на красива България по най-добрия начин и в пълна симбиоза с етно-хаус ритмите на парчето. От Красимира Дамянова тръгва и цялостната идея за проекта. Тя му дава живот, защото събира тези невероятни изпълнители заедно и сформира екипа. Чрез клипа Краси показва българското на чужденците и модернизира фолклора, за да може той да достигне успешно и до младата аудитория.

Сега бих искала да се върна към началото на статията и темата, която зададох, защото обичам България и искам ви покажа, че не трябва да я изоставяме... Нека бъдем успешни в родината си, нека я променим и направим такава, каквато я желаем. Жалко е при такива природни богатства да мислим за чужбина...

Живейте, учете, работете, отглеждайте децата си на българска земя, тя го заслужава заради своята красота и своето минало! Ако все още имате съмнения, че трябва да останете или да се върнете в България, пуснете си още веднъж "Sunbeams", може пък да размислите...


Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.