Iron Man 3 с втория най-касов дебют в САЩ след The Avengers

Pinterest LinkedIn +

Със $175,3 млн. от продадени билети за прожекции в 4253 кинотеатъра в САЩ и Канада Iron Man 3 регистрира втория най-касов дебютен северноамерикански боксофис в историята, отстъпвайки единствено на The Avengers.

Третият филм за супергероя на Marvel, пресъздаден от 48-годишния американски актьор Робърт Дауни-младши, успя да подобри постижението на The Avengers в интернационалния боксофис при дебюта си в последния уикенд на април и отне второто място във вечната класация на най-касовите филми в Северна Америка от заключителната част на Harry Potter ($169,2 млн.)

Така само десет дни след световната си премиера продукцията на Marvel/Disney, режисирана от Шейн Блейк, инкасира $680 млн., гарантирайки си скоропостижно присъединяване към елитния клуб на блокбъстърите милиардери, в който към момента фигурират 15 ленти начело с Avatar ($2,782 млрд.), Titanic ($2,185 млрд.) и The Avengers ($1,511 млрд.)

Добра предпоставка за силното представяне на Iron Man 3 в боксофиса е и оценката, дадена от аудиторията, а именно "A" CinemaScore – втората най-висока и сравнително дефицитна сред касовите продукции. Филмът има малко по-висок критически рейтинг от своя предшественик (62/100 MetaScore срещу 57/100), но с цели 17 единици по-малко от първия Iron Man, издаден през 2008 г.

"А" CinemaScore има още едно-единствено актуално заглавие от северноамериканския афиш и това е анимацията The Croods, която записва седма седмица в топ 10 (No.5 в настоящото издание в с $4,2 млн.) и достигна сумата от $170 млн. от премиерата си в края на март 2013 г.

Единственият филм с най-високата оценка на зрителите ("A+") е поставената на трето място биографична драма "42" с Харисън Форд, чиито приходи през изминалия уикенд възлизат на $6,2 млн. С около $1,5 млн. повече инкасира през втория си уикенд по екраните екшън комедията Pain & Gain с Марк Уолбърг и Дуейн Джонсън от режисьора на Transformers – Майкъл Бей. Нейният CinemaScore "C+" не вещае особено големи успехи в класацията занапред.

Заслужава си да се спомене представянето и на драмата Mud с Рийз Уидърспуун и Матю Макконъхи, тъй като филмът се класира на седмо място с $2,2 млн. въпреки ограничената си дистрибуция. Критиката също е ласкава за новия проект на Джеф Никълс (Take Shelter), оценявайки историята на странник, подпомогнат в бягството си от две 14-годишни момчета, със 76/100 MetaScore.

Сподели.