Pain & Gain - другото лице на американската мечта

Pinterest LinkedIn +

Новата лента на Майкъл Бей (Michael Bay) е от онези безумни комедии, в които всичко е на границата с абсурда. За разлика от тях обаче историята в Pain & Gain (Кръв и пот) е съвсем истинска, колкото и невероятно да изглежда това.

Всички знаем за американската мечта. Оказва се обаче, че тази иначе безобидна идея може да бъде много погрешно разбрана. Останалите безумни оптимистични лозунги и теории в стил "няма невъзможни неща" също трябва да се прилагат много, много внимателно. Иначе резултатът е кървав.

Pain & Gain (Кръв и пот) е филм, създаден по истински случай, което го прави колкото смешен, толкова и страшен, защото в момента, в който осъзнаете, че реално съществуват такива идиоти, вече не можете ги гледате само с насмешка. Хубавото е, че въпреки заглавието си лентата не е нито прекалено натуралистична, нито брутална, напротив - хуморът надделява, макар че на места е доста черен.

Освен тъжно-смешната история, която разказва, Pain & Gain има и още няколко качества, заради които си струва да го видите - интересна композиция на действието, изненадващо добър актьорски състав и саундтрак, който определено успява да допринесе за цялостната атмосфера на лентата.

Действието се развива в средата на деветдесетте години. Бодибилдинг инструкторът Дейниъл Луго (Марк Уолбърг) има добра работа, с която се справя без особени усилия. Само че иска да има нещо повече и да постигне определен стандарт на живот.

Желание, което, след като попада на безумен мотивационен семинар, се превръща във фикс идея. Убеден, че заслужава да бъде богат и щастлив, Луго замисля план, който на пръв поглед изглежда идеален: да отвлече свой клиент богаташ, за да го принуди да му прехвърли всичките си пари. И да заживее щастливо...

Само че отвличанията съвсем не са толкова лесни, колкото си е мисли Дейниъл. Освен това жертвата - Виктор Кършоу (Тони Шалуб), злонравен собственик на магазин за сандвичи - изобщо не смята да се отказва от придобитото с усилия богатство. Колкото до помощниците на Дейниъл - колегата му от фитнеса Ейдриън (Антъни Маки) и наскоро излезлият от затвора Пол (Дуейн Джонсън) - те определено не правят нещата по-лесни.

Това, което придава особен чар на историята, са фугатната композиция на действието, променящата се гледна точка - в зависимост от това кой от персонажите "разказва" дадена част от нея, нереалната й абсурдност (поради която се налага създателите на филма да напомнят, че тя е създадена по истински случай) и съвсем прякото й и ясно послание, изразено от отвлечения Виктор - животът ти е скапан, защото не си ходил в колеж.

В допълнение към всичко това се появява и Ед Харис (Ed Harris) в ролята на частния детектив, който успява да разкрие Луго и съучастниците му, след като полицията напълно пренебрегва случая.

Режисьор на Pain & Gain е Майкъл Бей (Michael Bay), когото повечето от вас вероятно познават от работата му над хитови ленти като номинирания за четири награди "Оскар" Armageddon, отличения с "Оскар" Pearl Harbor, The Island и трите части на Transformers. Сценаристи на лентата са Кристофър Маркус и Стивън Макфили, работили над трите части на The Chronicles of Narnia заедно.

Pain & Gain определено внася жанрово разнообразие в работата на сценарния тандем, но пък не можем да кажем, че му липсва и епичност. Всъщност един от недостатъците на лентата е, че е доста дълга.

Главните роли са поверени на номинирания за "Оскар" Марк Уолбърг (Mark Wahlberg), когото миналата година гледахме в друга налудничава комедия - Ted, екшън звездата Дуейн Джонсън (Dwayne Johnson), чиято роля изненадващо много му отива (въпреки че определено е много различна от тези, в които сме свикнали да го виждаме в продукции като G.I. Joe: Retaliation и Fast & Furious 6), и Антъни Маки (Anthony Mackie), също добре познат на киноманите от Real Steel, Man on a Ledge и Gangster Squad.  

Сподели.