Iron Man 3, или защо Робърт Дауни-младши и Тони Старк са едно цяло

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че, както всяка година, и през 2013-та блокбъстърите никак не са малко, ако трябва да се изберат трите най-очаквани, Iron Man 3 (Железният човек 3) със сигурност ще бъде един от тях.

С издаването на X-Men (Х-Мен) и Blade (Блейд) Marvel доказаха, че филмите по комикси имат сериозно бъдеще. Именно Iron Man (Железният човек) от 2008 г. обаче дава сериозния тласък на франчайза, известен днес като Marvel Cinematic Universe.
Пет години по-късно студиото има вече и други утвърдени герои като Тор, Капитан Америка и Хълк, които бетонираха успеха на Marvel Studios с излизането на The Avengers (Отмъстителите) през 2012 г.

Без съмнение, именно Железният човек - Тони Старк - е най-известната фигура в цялата плеяда от супергерои, а Робърт Дауни-младши (Robert Downey Jr.) се доказа като перфектния актьор за ролята.

Колкото по-популярен ставаше героят обаче, толкова повече нарастваха и очакванията за Iron Man 3 (Железният човек 3), особено след излизането на умопомрачителната епика на Джос Уидън (Joss Whedon) – The Avengers.

Режисьорът на последния до момента филм за Тони Старк - Шейн Блек (Shane Black) - успява да създаде един от най-добрите филми на Marvel Studios, който със сигурност е и най-добрият от поредицата Iron Man.
Заемайки мястото на Джон Фавро (Jon Favreau), Блек дава на феновете точно това, от което имат нужда – динамичен, интересен и забавен филм, фокусиран единствено върху живота на Тони Старк, използвайки Marvel вселената като декор вместо инструмент в полза на сюжета.

Действието в Iron Man 3 се развива след събитията в The Avengers, като филмът все пак започва с ретроспективна сцена, представяща предисторията на случващото се.

В трета част от поредицата Тони търси баланс между любовта си към Пепър Потс и фикс идеята, в която се е превърнал Железният човек.

На фронта се появява и нов враг – Мандарина – магнетичен за мнозина терорист, който постига всичките си цели чрез разрушение, а последната му мишена са именно Тони и Пепър.

Изпълнявайки обещаното в трейлъра, Мандарина оставя Старк сам, без нищо, както се случи още в първия филм. Този път целта обаче е да се намери отговор на въпроса дали Тони и Железният човек са едно цяло или човекът не е зависим от машината.

Тук идва и ролята на Шейн Блек като фантастичен режисьор, даващ свежест на поредицата и ново начало за развитие на героя.

Съблечен от бронята си, Тони Старк се превръща в съвсем обикновен човек, с когото може да се оприличи всеки от нас. Преживявайки същите проблеми като всички останали, главният герой преоткрива себе си, като същевременно запазва най-добрите черти от характера си.

Героинята на Гуинет Полтроу (Gwyneth Paltrow) – Пепър също претърпява голямо израстване. От обикновена секретарка в Iron Man тя се превръща в основен двигател в живота на Тони, като се стига дори дотам, че слага костюма на Железния човек в един от най-атрактивните моменти в Iron Man 3.
Сред останалите актьори в каста са чаровната Ребека Хол (Rebecca Hall), Гай Пиърс (Guy Pierce) и сър Бен Кингсли (Ben Kingsley), чиято роля на Мандарина можеше да бъде разширена дори повече.  

В голяма степен за успеха на продукцията допринася и The Avengers, който успешно задава тон за всички следващи продукции на Marvel. Именно Iron Man 3 беше филмът, който можеше да спечели много или да загуби много от това.

Безспорен е обаче фактът, че началото на втората фаза от плановете на студиото е повече от успешна – критиката и феновете дават високи оценки на филма, а приходите са впечатляващи още през дебютния уикенд.

С излизането на Iron Man 3 Робърт Дауни говори все повече с несигурност за бъдещето си като Тони Старк. Рано или късно Marvel ще трябва да се изправят пред въпроса как ще процедират с героя след The Avengers 2 (Отмъстителите 2), който излиза през 2015 г.
Както е известно, незаменими хора няма, но ако имаше, то Робърт Дауни-младши щеше да е най-отпред, тъй като никой не може да го отрече – няма актьор, който да изиграе по-добре Тони Старк от самия Тони Старк.

Сподели.