Ипотечен кредит: За какво да внимавате и кога да теглите

Pinterest LinkedIn +

Напоследък тегленето на ипотечен кредит изглежда особено примамливо, тъй като лихвите са паднали значително.

Повечето българи предпочитат да залагат на сигурно и да разчитат на свой имот, а не да се налага години наред да плащат наеми. Спорно е кое е по-удачното решение, но фактите сочат, че ипотечните кредити стават все по-примамливи, защото лихвите паднаха значително.
Когато сте решили да направите стъпки в тази посока, трябва да имате предвид някои важни съображения:

1. Избор на банка

Ако посетите експерт в банката, която обслужва сметката ви редовно, със сигурност ще ви предложат конкретен кредитен продукт. По всяка вероятност той ще изглежда изгоден и подходящ за вас, но правилният подход тук е да направите по-задълбочено проучване. Сравнете наличните оферти на банките, ако трябва разпитайте и ваши приятели, за да прецените дали сте се спрели на най-удачния вариант.
Запомнете обаче, че всяка банка ще се интересува от миналото ви, тоест не бива да имате кредит с лошо ЦКР (извършва се проверка в Централния кредитен регистър). За да ви отпуснат заем, трябва също да сте на постоянен договор при един работодател за последните шест месеца.

2. Лихвата

Тя е детайл, който не бива да подценявате, но и следва да обърнете внимание, че реалната стойност на ипотечния кредит се определя не само от нея, но и от годишния процент на разходите (ГПР). По-ниската лихва не винаги е определяща за цената на кредита – тя може да е обвързана с други тежести, които сте пропуснали да забележите. Попитайте и за начина на формирането ù, защото е необходимо да знаете дали тя е фиксирана, или плаваща.

Ако се налага, потърсете специалист, който да ви разясни всяка подробност от бъдещия договор с евентуалния кредитор.

3. Промоционални оферти

Те са изкушаващи, но важат за определен срок от време. Трябва да разберете как изтичането му след няколко години ще се отрази на вноската ви. Ипотечният кредит се тегли за дълъг период и условията, които са заложени в контракта, са от първостепенно значение. Все пак не бихте искали да изпаднете в положение, в което месечната вноска за закупения имот ще бъде непосилна за семейния ви бюджет.

4. Възможност да рефинансирате

Банките предлагат опция рефинансирането на кредита да става без такса за предсрочно погасяване, стига да е минала една година от изплащането му. Практиката е такава, но трябва да се информирате предварително как е определено да се случва този процес при вас. Следете пазара и ако се натъкнете на по-добра оферта за вас, винаги може да спестите известна част от средствата, пристъпвайки към рефинансиране.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.