iPad Mini - Apple отвръща на Amazon/Google удара!

Pinterest LinkedIn +

След месеци на слухове и спекулации почти 100 процента е сигурно, че в недалечно бъдеще Apple ще пуснат на пазара нов таблет. Неговото име вероятно ще е iPad Mini, а основното му предназначение е да отвърне на удара, нанесен от продукти като Amazon Kindle Fire и Google Nexus.

За целта Mini ще разполага със 7.85-инчов дисплей с резолюция 1024 х 768 пиксела (163 PPI пикселна плътност), т.е. съотношение на страните 4:3. На вид и като функции новият таблет ще изглежда като комбинация от iPad и iPhone.

Разбира се, за да изпълни основното си предназначение, новият таблет на компанията ще трябва да предложи повече и по-интересни опции и софтуерно съдържание, така че да изглежда по-добре, както и с него да се работи по-лесно. Освен това Apple ще трябва да помислят доста сериозно относно пазарното позициониране на Mini, т.е. цената му трябва да е равна или по-ниска от тази на Kindle Fire и Nexus.

По предварителни данни iPad Mini ще е много подобен на Nexus 7, но ще е по-лек и тънък - около 7.5 мм дебел и с тегло около 270 грама.

Разбира се, да се очаква рекордно време за живота на батерията и повече от 512 МВ памет, би било прекалено много, но дори и с по-малките си габарити и около 30% по-големия си дисплей iPad Mini ще има повече от летящ старт за предстоящото си съревнование със сериозната Android конкуренция.

Тук решаващият фактор ще бъде цената. За момента Kindle Fire, Google Nexus 7, а ако се вярва на слуховете, и задаващият се Microsoft Surface RT гравитират около кота 200 долара. Цената на Mini вероятно също ще бъде в този диапазон (плюс минус 50 долара), като засега мненията на анализаторите клонят по-скоро в посока плюс, т.е. стартова цена от около 250 долара. Дори и така Mini пак ще е доста сериозна конкуренция на 7-инчовите си Android аналози, особено предвид огромната библиотека с мултимедийно съдържание и апликации на Apple Store.

Евентуалната поява на iPad Mini обаче има и друг интересен аспект. За пръв път от години вездесъщите Apple ще реагират на натиска на този пазар, вместо да диктуват еднолично правилата. Следователно се предвещава още по-ожесточена конкуренция, а знаете какво означава това във времена на икономическа криза - по-ниски цени, повече опции и по-високо качество. Така че поне що се отнася до гледната точка на потребителите, новините са само и единствено добри.

Сподели.