Apple спечели съдебната битка срещу Samsung. Samsung заяви, че ще обжалва.

Pinterest LinkedIn +

Най-скъпата компания в света – Apple, излезе като победител в съдебната битка със Samsung, започнала преди една година. Двете high-tech корпорации се обвиниха една друга в копиране и кражба на технологии и влагането им в мобилните устройства с техните марки. Като губеща страна в делото южнокорейската компания ще трябва да изплати на Apple $1 049 393 540 като компенсация за нарушаване на патенти, постанови съдът на Сан Хосе, Калифорния, след над 20-часово заседаване.

Американският технологичен гигант обвини Samsung в копирането на важни части за iPhone и iPad и поиска обезщетение от $2.75 милиарда. Южнокорейската компания на свой ред обвини Apple във внедряването на технология на Samsung в iPhone и iPad и поиска обезщетение от $422 милиона. Apple и Samsung заедно продават повече от половината от смартфоните в света.

Присъдата може да доведе до забрана на основни продукти на Samsung на територията на САЩ, но южнокорейците вече декларираха намерението си да обжалват решението на съда в Сан Хосе, а при евентуален неуспех – да отнесат случая на по-горна инстанция.

Един от последните искове за нарушени патенти, внесени от Apple, касаеше едно от най-популярните Android устройства в света - Samsung Galaxy Nexus. В края на миналата година Комисията по международна търговия в САЩ забрани внасянето на смартфони HTC, в които се използва една от посочените в този иск технологии на Apple. Това накара HTC да създаде алтернативно решение.

Съдът в Сан Хосе намери южнокорейската компания за виновна по обвинението в умишлено нарушаване на пет от шестте патента, посочени в исковете на Apple. В хода на съдебното гледане, Apple разкри прототипи на дизайна на iPhone и iPad, които никога преди не бяха ставали публично достояние, както и детайлна информация от финансово естество.

"Днешната присъда не бива да бъде разглеждана като победа за Apple, а като загуба за американския потребител. Тя ще доведе до стесняване на неговия избор, ще възпрепятства иновацията и би могла да доведе до по-високи крайни пазарни цени. Тъжно е, че патентното законодателство може да бъде манипулирано по такъв начин, че да даде на една компания монопол заради това, че един правоъгълник има обли страни или заради технология, която ден след ден е била усъвършенствана от Samsung и други компании.

Потребителите трябва да имат право на избор и те знаят какво купуват, когато избират продуктите на Samsung. Това не е последната дума по този случай, нито в битките, които се водят в съдилища и по трибунали по цял свят, някои от които вече отхвърлиха много от обвиненията на Apple. Samsung ще продължи да развива технологиите си и да дава избор на потребителите", гласи изявлението на южнокорейската компания.

Изслушването, на което Apple трябва да предостави списъка си с продукти на Samsung, които да бъдат спрени от продажба в САЩ, ще се състои на 20 септември.

Сподели.