BlackBerry 10 – имат ли шанс RIM срещу обединения фронт на Apple, Google и Microsoft

Pinterest LinkedIn +

С дебют, насрочен за началото на 2013 г., Research in Motion нямат много време, за да направят новата си мобилна ОС – BlackBerry 10 достатъчно конкурента на Android, iOS и задаващата се Windows Phone 8. За момента това, което показва компанията, е като цяло обнадеждаващо, имайки превид, че в този сегмент (тъч интрефейс базираните операционни системи) към днешна дата трудно може да се предложи нещо чак толкова революционно и ново.

От тази гледна точка BlackBerry OS ще е по-скоро поредният опит за "следване на лидера", а не инициатива за налагане на принципно нов потребителски интерфейс (каквито амбиции има например Windows Phone).

Точно за това външният вид на BB10 ще ви напомни на добре познатия стартов екран на iOS или Android: четири софтуерни "джаджи" (widgets), които по същество представляват мини апликации, а при стартиране (когато докоснете иконите им) - се разширяват до цял екран.

Навигацията в системните менюта също ще ви се стори подозрително позната. Като цяло нищо ново до тук.

Основната новост е интересното решение за реализация на мултитаскинг (многозадачност) на ниво отделно приложение. Тъй като всеки следващ прозорец на стартираната апликация се отваря каскадно спрямо предходния, ВВ10 ви позволява бързо превключване между тях. Ако например в стартирания агент за електронна поща сте отворили e-mail и докато го четете, получите друго писмо, можете да плъзнете активния прозорец встрани, за да хвърлите едно око на входящата кутия (inbox), намираща се зад него.

Новост за BB10 е и виртуалната клавиатура. Една от запазените марки на всички устройства с марката RIM (поне до момента) беше пълноформатната QWERTY хардуерна клавиатура. С новата си генерация смартфони компанията възнамерява да заложи изцяло на тъчскрийн управление и респективно QWERTY клавиатурите отиват в историята.

Това вероятно никак няма да се хареса на повечето BlackBerry фенове, още повече че на този етап (бета стадий) виртуалната клавиатура на BB10 не е чак толкова впечатляваща, колкото може би им се иска на RIM.

Като цяло тя реагира адекватно, но свикналите с хардуерни клавиши потребители, ще имат затруднения с използването й.

Това плюс вече ясно декларираното от страна на RIM намерение да не осигуряват обратна съвместимост на BB10 със смартфоните си от предходно поколение, не вещае нищо добро по отношение на традиционните BlackBerry потребители.

Вероятно компанията се стреми към нови пазари и разширяване на потребителската си база, но засега BB10 предлага твърде малко и твърде тривиални подобрения, за да изкуши някой iOS, Android или Windows Phone притежател да се раздели с телефона си в полза на ново BlackBerry.


Сподели.