Йонас Люшер и варварството като творчески процес

Pinterest LinkedIn +

"Пролетта на варварите" е кратка, но гениална творба. Не, не преувеличаваме. Малко книги могат да поберат толкова много смисъл в толкова малко страници и да оставят толкова трайна следа в съзнанието на читателите си.

Нека започнем с едно уточнение. Варвари не значи непременно културна примитивност и липса на ценности, то може да е просто отказ да се спазват правилата, налагани от дадена култура. За какви варвари точно става дума ще ви разкажем след малко, но трябва да сте подготвени, че в тази книга няма да откриете полуголи герои, препасали меч.

От друга страна, както става ясно още в самото начало на "Пролетта на варварите", "Човекът се превръща в животно, когато става дума за спестяванията му". Автор на книгата е швейцарецът Йонас Люшер, а "Пролетта на варварите" е дебютната му творба, която се цели право в сърцето на проблемите на съвременното общество. И улучва целта си безпогрешно.

Наричан от критиците "брилянтен" и спечелил цял куп литературни награди с "Пролетта на варварите", Люшер е от малкото хора, които смело бихме могли да наречем с архаичното вече понятие "енциклопедична личност". Не само заради философското му образование, но и защото познанията му в цял куп различни области буквално прозират зад всеки ред от книгата.

Тя се появява 2013 година, когато от Люшер се очаква да пише дисертация във Висшето техническо училище в Цюрих. Вместо научния труд, който остава недовършен, той създава "Пролетта на варварите" и печели четири награди за нея.

Главният герой в "Пролетта на варварите" също е швейцарец, името му е Прайзинг, а основното му достойнство е постоянството. Качество, особено важно за собственик на фабрика, макар той да няма никаква друга заслуга за благополучието на бизнеса.

Всъщност животът на Прайзинг изглежда като низ от чужди действия и решения. Първо тези на баща му и дядо му, после тези на младия му сътрудник Проданович, син на босненски емигрант. Първите двама създават фабриката за телевизионни антени, която Проданович превръща от западащо предприятие с трийсетина служители в печеливш бизнес с хиляда и петстотин служители и представителства на пет континента.

Всичко това благодарение на: "изобретяването на волфрамовия биполярен транзисторен превключвател, малка електронна част, без която нито една антена от мобилните мрежи на този свят нямало да може да си върши работата" и без никаква лична заслуга от страна на Прайзинг.

И тъй като именно Проданович взимал всички решения, именно той решил, че Прайзинг трябва да бъде изпратен в командировка в Тунис, където да обсъди потенциално партньорство с местен собственик на верига хотели.

Докато се разхожда из Тунис с красивата дъщеря на хотелиера, Прайзинг се любува на пустинята, сблъсква се с особеностите на местната култура и разказва за тях по своя характерен начин. Всъщност в цялата книга историята прескача от гледната точка на швейцареца към тази на неговия мистериозен събеседник и слушател.

На фона на трагичната смърт на няколко камили Прайзинг за пръв път споменава сриването на лирата. Откъдето започва и същинската история. Прайзинг се озовава в луксозно курортно селище, построено в оазис сред пустинята. На същото място група британски юпита празнуват сватба. 

Стоварилата се върху тях финансова криза, която довежда страната им до фалит, преобръща завинаги живота им, до този момент пълен със скъпи коли и още по-скъпи жилища. Събития, които по никакъв начин няма да се отразят на Прайзинг и неговия бизнес, но дори той получава своя урок за това колко тънка е защитната броня на цивилизацията.

Брилянтно ироничен, "Пролетта на варварите" е роман за абсурдността на глобализацията, написан с изключително внимание към детайлите и омагьосващ с напрегнато действие, незабравими картини, изящен език и блестящото чувство за хумор на Йонас Люшер.

Какъв ще е изходът от финансовата криза, която той описва, и кои са съвременните варвари, можете да научите ТУК.

Сподели.