Йоана Буковска с първи моноспектакъл

Pinterest LinkedIn +

Актрисата Йоана Буковска-Давидова подготвя първия в кариерата си моноспектакъл. "Променяне" е драматизация по книгата "Промяна", написана от друга актриса – Лив Улман (изд. "Колибри"). Спектакълът отбелязва едновременно 80-годишния юбилей на Улман (на 16 декември) и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Любопитното е, че спектакълът "Променяне" излиза точно 18 години – едно творческо пълнолетие – след премиерата на емблематичната постановка на театър 199 "Есенна соната" по Ингмар Бергман с реж. Младен Киселов, в която Йоана Буковска дебютира като професионална актриса в ролята на Хелена, за която получава номинация "Аскеер 2001" за поддържаща роля.

Темата на драматизацията в "Променяне" – дело на самата Йоана – е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота ù в медиите. Нейното истинско "Аз" се разкрива чрез истории и хора, минава през лични страхове от детинство и стига до вътрешната несигурност на работеща майка, с нейните емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

Освен чрез емоционалната си човешка страна "Променяне" ще ангажира зрителя, като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство. Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D мапинг през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът – враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала – ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление, конструирано като амалгама от театър със специални ефекти от киното, която се създава в реалното време на актьорското изпълнение.

Предпремиерните представления на моноспектакъла ще се състоят от 19:30 ч. на 9 и 10 януари, както и на 13 и 14 февруари 2019 г. в "Нов театър" в НДК, София. Премиерата на постановката ще бъде в Пловдив, на 11.03.2019 г. на камерната сцена в ДТ "Н. О. Масалитинов".

Билетите за предпремиерата вече са в продажба в касите на билетния център в НДК, "Нов театър" в НДК и в мрежата на Ticketportal.

Сподели.