Интервю със Сантра и Кристо

Pinterest LinkedIn +

Наскоро провокативната певица Сантра се завърна в музикалното пространство с песента “Аз и Ти” - дует с нейния дългогодишен приятел Кристо. С тази песен двамата поставят началото на поредица от съвместни творчески проекти, които ще реализират през следващата година.

Първият хит на Сантра “Не ме обичаш вече” е с участието на рапъра Спенс. Следва “Без теб” - дует с Любо от група “Те”, изпълнен на годишните награди на телевизия ММ през 2003 г.
 
Певицата издава самостоятелен албум през 2002 г., в който присъстват добре познатите “Wats About Last Night” и “Светлини”. Малко след това тя решава да се отдаде на три годишна почивка, през която учи Бизнес Администрация в “City University”.
 
Едновременно със следването си Сантра започва да тренира брейк-денс заедно с приятеля си от училище Кристо. Веднага след като завършва средното си образование Кристо заминава за САЩ, където учи актьорско майсторство и изкуство в “Franklin and Marshall College”.
 
Участва в десетки театрални и танцувални постановки в колежа. Силно внимание предизвиква, когато изиграва роля в Шекспирова постановка на ръцете и главата си. Усилено тренира брейк, създава собствена брейк група “Phloor Ehtiks” и става част от брейк организацията “Electric Force Crew” в България.
 
Първият дует на Сантра и Кристо - “Аз и Ти”, който може да бъде чут в официалния им сайт, е повод за настоящото интервю, дадено специално за Аvtora.com.
 
.: Разкажете повече за новата си песен “Аз и ти”. Какво е звученето й, какво искате да кажете с нея?
 
Сантра: Звученето на песента е R&B с елементи на xип-хоп. Автор на музиката е Бобо, аранжиментът е дело на Мага, а текстът е написан от Бобо, мен и Кристо.
 
Кристо: Идеята на тази песен е да покажем на всички хора, че освен “Аз” в живота има и “Ти”. Посланието е, че когато се забавляваш, понякога трябва да забравиш за правилата, да излъчваш една позитивна агресия и да вземеш това, което искаш.
 

.: Това означава ли, че парчето е насочено към публика от определена възраст?
 
Кристо: Не, във всяка една възраст човек трябва да се забавлява. Дори и да си на 90 г. понякога трябва да забравиш правилата, да излезеш от догмите и да направиш нещо лудо, за да се почувстваш свободен.
 

.: Заснехте интересна фотосесия за “Аз и ти” в столичен гараж. Защо точно такова място избрахте?
 
Сантра: Решихме да е в гараж, защото идеята ни бе да смесим топлината в хората, забавлението, живите същества и града със сивото, с всичко това, което ни ограничава. Смятаме, че забавлението има място в града, дори и в студената обстановка.
 
Кристо: Да, забавлението в сивотата на индустриалната обстановка. Искахме да противопоставим топлината на живия организъм със студенината на града и да се види тази комбинация по какъв начин работи в днешно време.
Сантра: Целта ни бе и да научим как да работи и за забавленията на хората. За сесията наехме “Буик”, модел 1955 г.
 

.: Ще видим ли скоро клип към песента?
 
Кристо: Клипът е готов и в момента го монтираме. Веднага след Нова година той ще тръгне в телевизионния ефир. Всички, които пожелаят, ще могат да го гледат в нашия сайт www.santraandkristo.com, където той ще бъде качен.
 
Сантра: Остана ни да заснемем само едни снимки с хеликоптер. Клипът е много интересен и не смятам, че досега е заснемано подобно видео в България. В него има хеликоптери, брейк, много изненади и въобще си заслужава да се види.
 

.: И двамата тренирате брейк-денс. Доколко важен е танцът за музиката ви?
 
Сантра: Танцът има огромно значение в творчеството ни. В крайна сметка, по-голямата част от музиката се прави, за да те накара да танцуваш. Едно изкуство, като например изобразителното, е изкуство, което единствено задоволява и се обръща към психиката ти. Докато музиката съчетава и двете части от човека –  и тялото, и психиката. Така че според мен танцът е много важна част за музиката, той е “половината” от нея.
 
Кристо: Моето усещане е, че танцът е един отговор на музиката. Той е реакция на тялото, което чрез танца възприема музиката и реагира на нея. Освен това, за мен брейка е много силно изразен комуникативен език, с който може да се свързваш с другите хора по определен начин. Казваш нещо по определен начин чрез езика на тялото. Танцът е средство за изразяване на емоция, която ти идва от музиката.
 

.: С какво сте по-различни от останалите R&B изпълнители?
 
Кристо: Различни сме, защото можем да пеем и танцуваме едновременно, а и аз имам международен опит. Занимавам се с изкуство и шоубизнес в Америка. От 4 години уча актьорско майсторство, участвал съм в над 15 пиеси, играл съм и Шекспир застанал на главата си. Също така съм изпълнявал брейк в много танцувални постановки.
 
Сантра: Имаме развити таланти във всички страни.
 

.: Познавате се от ученици, защо точно сега направихте песен заедно?
 
Сантра: Просто по естествен начин му дойде времето. Отакто се познаваме с Кристо, ние правим импулсивно нещата. Забравяме за правилата, забавляваме се супер много. Така в един момент аз казах: “Хайде да направим песен!”, той каза: “Хайде!”, и всъщност това беше.
 
Кристо: Да, откакто се познаваме, ние се забавляваме всяка ваканция, предприемаме някакви пътувания, организираме си разни неща и това е поредното ни забавление, насочено в някаква градивна посока.
 

.: Отношенията ви само приятелски ли са?
 
Сантра: Много добри приятели сме от осем години вече. То си прерасна малко или много в любов, приятелска любов, при толкова много време заедно и толкова преживяни неща.
Кристо: Допадаме си много като качества, имаме много общи интереси и се допълваме един друг.
 

.: Какъв ще е следващият ви проект заедно?
 
Кристо: Сега правим втора песен.
 
Сантра: Следващата песен ще е бавна. Най-вероятно в нея ще се пее за любов.
 
Кристо: Най-голямата мотивациона сила в света е любовта.
 

.: Кристо, опознал си шоубизнесa в Америка. Как ти се вижда нивото на българската R&B сцена? И какво, Сантра, е то и през твоя поглед?
 
Сантра: Според мен абсолютно няма място за сравнение. Може би единствено желанието на моменти може да се сравнява.
 
Кристо: Мащабът е съвсем различен. След като мащабът е различен, мотивацията на изпълнителите да се развиват е съвсем различна и това създава тази разлика в качеството. Аз се научих в Америка да уважавам всеки човек, който се занимава с изкуство, всеки, който изразява своите възгледи и емоции чрез изкуството. Оценявам изпълнителите там, оценявам и изпълнителите тук като артисти и за мен най-важното е, че те се развиват, че правят нещо, че търсят възможности.
 

.: Смятате ли де се пробвате на чужда сцена?
 
Кристо: Главната идея на този проект е да се правят неща на английски. При завършването си в Америка ще имам концерт на Бродуей. Той е за всички завършващи, които се занимават с шоубизнес в този колеж, на него се канят известни продуценти и артисти, които следят сцената за млади таланти. И с групата, с която играя брейк в България – “Electric Force Crew”, и със Сантра ще отидем на това шоу.
 
 
.: Против ли сте присъствието на чалга в най-гледаните музикални предавания?
 
Сантра: Естествено, че не. Тук няма място за мнения. Нямам мнение по въпроса. Мога да ти кажа мнението си за чалгата. В чалгата смятам, че има и хубави песни. Всичко е въпрос на качество на музиката и изпълнението. Няма такова нещо като чалгата е гадна, хип-хопът е хубав. Има и гаден хип-хоп, има и хубава чалга.
 

.: А има ли място тогава чалгата в хип-хопа?
 
Сантра: Разбира се. Не мога да разбера какво е това предубеждение на хората. За мен Азис е един от най-добрите певци в България. Той имаше едно изпълнение на Стиви Уондър. Изпя песента така, все едно слушах самия Стиви Уондър. Всичко е въпрос на талант, упоритост и умение.
 
Кристо: За един истински изпълнител, артист, няма място за предразсъдъци. Трябва да уважаваш всеки, който прави изкуство. Иначе спираш развитието на цялата магия.
Няма място за предразсъдъци, няма място за егоизъм, за да съществува магията, наречена шоу. Трябва да си подаваме ръка, а не да се спъваме.
 
Сантра: Всеки един индивид ще спечели много повече, ако подаде ръка на някой друг, отколкото, ако го натисне надолу. За съжаление, това малко липсва в България.
 

.: Има ли български изпълнител, който ви е впечатлил скоро?
 
Сантра: Аз мога да кажа кои изпълнители харесвам, не мога да кажа, че с нещо уникално някой ме е впечатлил. Много харесвам Мария Илиева, Галя от “Каризма”. Смятам, че и Графа е много готин.
 
Кристо: Спенса е много талантлив изпълнител за мен. “Ъпсурт” правят много интересни неща, търсят оригинален начин за развитие, което много ми допада.
 

.: Кристо, запознал си се с актьорите Дани Глоувър и Рой Шнайдер. Случайно ли ги срещна?
 
Кристо: Двамата дойдоха да изнасят лекции в колежа. Успях да се ръкувам с тях и да разменим няколко приказки. Видяха ми се много земни хора, след като преодолях шока, че ги виждам.
 

.: Сантра, през изминалите три години се съсредоточи върху образованието. Завърши ли вече?
 
Сантра: Не още. Едва ли ще имам друго време да завърша образованието си, а имах нужда да си почина, не че съм се пренаситила от българската сцена. Когато станеш известен, хората очакват от теб нещо, което ти не си. Имам желание да карам магистратура в чужбина.
 

.: С какво се налага да се борите всеки ден?
 
Кристо: На мен ми се налага да се боря всеки ден със себе си, със своите недостатъци.
 
Сантра: Аз се боря всеки ден с изкушението да не се поддавам на най-лесното.
 

.: Коя е движещата сила за вас?
 
Кристо: Любовта на 100 % за мен.
 
Сантра: Смелостта.
 

.: Заедно ли ще купонясвате на Нова година?
 
Сантра: Да, но все още не сме решили къде.
 
Интервюто взе Десислава Бакърджиева
Сподели.