Интервю с Мартин и Сашо (Шута) от "Vendetta"

Pinterest LinkedIn +

Специално за www.avtora.com, Toxity Records предостави eдно интервю на Васко Катинчаров със Сашо и Мартин от група Вендета, взето в студиото на радио NET, непосредствено преди състоялия се в София концерт на еднa от най-известните американските хардкор банди - INTEGRITY

Васко - В предаването "Радиоактивност", днес съм поканил Сашо (вокал) и Мартин (бас) от група Vendetta, като в случая те ще представят най-твърдата банда, която някога е попадала в студиото на Радио НЕТ, или поне за 30-те издания от както това предаване съществува.


:.От една страна голяма част от публиката в София и въобще в България ви познава прекалено добре. От друга страна пък ще има хора, които за пръв път ще чуят за вас. Дали малко да не върнем лентата назад с няколко думи: Колко години вече сте заедно... имате един албум под друго име, като за начало - "Face Up"... един "3 Way Split" с "Last Hope" и "Skinflick"...?Мартин - Ами групата започва като "Face Up" още през 94-та даже може би преди това, но става дума, че от тогава вече се води така. С леки участия по разни хардкор фестивалчета и разни други такива по 1-2 на година, групата се разви, издадохме албум, който се казва Face Up, но в един момент се реши, че трябва да се прекрати с тази група, имам предвид тази стара група в която тия парчета ги оправяхме сто години и се прекръстихме на "Vendetta". Всъщност новото попълнение е още един вокал - Сашо. Става дума, това е разликата с Face Up. Иначе парчетата са подобен стил.

Александър - Но вече са доста по- брутални, доста по-тежки. Другото което е, че с Вендета в момента пеем на български. Все още свирим и парчетата на Face Up, но в момента работим върху нови, като се устремяваме все повече да запишем албум на Вендета и се надявам, 2004г. да го запишем.


:. Другият ви вокал, който е основен и във Face Up и във Вендета - Дикси - е в Щатите. От неговото пристигане ли зависи записа на албума?

А - Ами донякъде от неговото идване зависи, защото все пак така малко трудно се сработваме, защото всичко което правим, държим
той да го чуе. Искаме да сме си заедно докто ги правим тия нови неща и по принцип би трябвало да се върне за да запишем вокалите, но засега ще видим точно как ще стане. Определено в момента работим върху нови парчета. Това е, което е основното.

М - Виж са. В случая ние не бързаме, защото по принцип, когато ги правим нещата тук ги пращаме в Щатите, оттам се чуват, връщат се тука, преправят се, оттука като се направят се пращат при Пепи Малкия, който е в Германия - той да ги дооправя и въобще ти е ясна историята колко бавно става, така че засега не бързаме изобщо да правим нещо.


:. Да поговорим за този хадкор фест, който се заформя следващият вторник в София. Ще бъде нещо страхотно, като се има предвид, че една американска банда ще идва - Integrity.


М - Ами да. Виж са... работата е такава, че всичко оттук нататък ще бъде все по-добро, и все по-добри групи ще идват и ще бъде все по-хубаво. Ние затова се занимаваме, да не става все по-зле, даже и да не е същото, ами да става все по-готино. Това е цялата идея.

А - Който не е чувал за тях, ще кажа, че това е една от няй-яките групи от Кливланд, супер стара група, доста са популярни и
София е част от европейското им турне, датата е 16-ти. Съпорт групите, които ще бъдат са : Хенк - специални гости пак от Сърбия, Смъд от Македония, които ще направят също и промоция на новия си албум, като това е една от новините, които още никой не знае. Другите групи от българска страна са Not Broken и Spirit от Варна, които също ще представят албум, Last Hope, Вендета и SkinFlick. Цената на билета за този концерт е според мен, смешно ниска. Не чак толкова смешна, все пак 12 лева са си 12 лева, но е нормална цена. Много добра цена да гледаш такава голяма банда, плюс това още две групи от чужбина и българските групи, които никак не са за подценяване.


:. Сещам се прословутите действия на варненския кмет, който първо беше дал съгласието си за ежегодния хардкор фестивал във Варна - Free Mind и за втора година отново извъртя номер, а вие бяхте едни от участниците. Какво точно се случи?


А - Ами както ти го разказа, общо взето това се случи. Не знаем защо така реагира този човек, изглежда всеки град си е различно. Лошото е, че се погреба една традиция, един фестивал, който е..

М - Този фестивал съществува от доста време и това което се случва през последните 2 години не говори никак добре за града.

А - Да фестивала тъкмо беше набрал скорост в смисъл беше добил популярност...

М - Все пак началото идваха по 200-300 човека, миналата година имаше към 1500 човека вътре, като се има предвид, че все повече и повече хора искат да дойдат на такива фестивали, това трябва да се поощрява, а не да се забранява.

А - Другото което е все пак, това е музика, която прокламира много позитивен начин на живот. Нашата която правим специално е такава и мисля, че е добре за младите хора да бъдат на това място и да са подкрепяни в това отношение, и да не бъдат прогонвани по такъв начин, и да не бъдат... как да го обясня. За мен това е супер грубо, което стана. При положение, че той дава съгласие, потвърждава тоя човек всичките тези неща и в един момент ти си организирал всичко, букнал си групите, супер много сили си хвърлил и всичко пропада ей така просто, това са някакви.. не знам как да го нарека.. политически игри, които...


:. Спомням си, че имаше едно такова обръщение към хората, че се стахували от повторение на трагедията в Индиго.

М - Те тези неща се оправят по друг начин, трябва се помисли предварително, а не...
А - Според мен мога ви кажа, че предната година, когато го прекратиха можеше да стане супер много по-голяма трагедия от Индиго. При положение, че всичката тази полиция, която беше на улицата, настояваше всичките 1500 човека да влязат веднага в клуба и никой да не излиза отпред. В смнисъл това вече не мога да си го обясня...


:. Имали сте няколко участия извън България, искам да ми разкажете каква е разликата м/у българските фенове... музиката е интернационална, това е факт. Какви са реакциите, как ви възприемат, вие как се чувствате когато свирите извън България?


А - Ами впечатлението което ми направи в Белград е, че примерно хората не бяха толкова активни, кефеха се на нещата, които свирихме, но не е като в България в смисъл да става лудница...

М - Все пак не забравяме, че ние сме си българска група и тука са ни гледали нали, т'ва имам предвид че там все пак за първи път чуват такъв джангър, който нали... техните групи все пак са малко по easy. Общо взето в първия момент не бяха много ентусиазирани (смях), добре че си водихме агитка от София. Иначе никаква разлика няма, със България като клуб, като публика
т'ва онова... Все едно представи си сръбска група в България за първи път да свири, как и българите ще гледат... Общо взето по тоя начин беше.


:. Спомням си преди три години когато записахте албума с Face Up, го изпратихте за мастериране до един човек, който е много известен в Европа - Тони ДеБлок.


М - В неговото студио доста групи са записвали, имам предвид от доста известните на европейската сцена, даже и американски групи записват при него, но общо взето стана така, че след като записахме албума тук, се оказа че трябва да се дообработи доста. И съвсем случайно не знам това Дикси как го направи се свърза с това момче и му го прати и той супер ентусиазиран, каза че ще стане страшно и го върна и наистина беше страшно и това срещу някаква невероятна цена от 80 евро като имаш предвид, че ни е пратил 3 диска и е дал парите за обратно и са станали 50 евро. Общо взето тук в България ни предложиха доста големи титани в мастерирането срещу $100 на парче, но общо взето си мисля, че това момче - Тони ДеБлок ще е бъдещето на българските групи.


:. Дали сте опитвали някъде да изнасяте парчетата си, албумите си... някъде да пробвате. Ето сега например доколкото се знае Last Hope ще бъдат разпространявани в Европа от един немски лейбъл, ще правят и турне там. Същото дали...


М - Виж сега. Почти всичките известни парчета на Face Up са направени в един диск но работата беше такава, че започваме да
действаме като Вендета, а Дикси замина и нещата останаха така. А и работата е другата, че ние сме записахме 3-Way Split-a на български, което означава, че повечето хора в чужбина не могат да разберат за какво става дума и затова сега като записваме следващият албум ще го има и на български и на английски. Става дума ще има 2 версии, за да може вече хората навън да
разберат за какво става дума.

А - В смисъл английската версия ще е с цел да можем да бъдем издадени например от някой европейски лейбъл. Българската версия е по-скоро за само за тук. Надяваме вече като станат тия неща възможни, ще се раздвижат контакти, дистрибуция.

:. Аз искам да попитам нещо Сашо. Знам че се занимаваш и с издаване не само на българска музика.За твоят собствен лейбъл - Years Of Pain какво ново предстои?


А - Първото което е ние се събрахме с "On Point Records" в издаването на някои албуми, като ще си помагаме и в дистрибуцията на касети. Лицензирани касети. Първото което наистина ще се случи, това е на Смът новия албум. Това е една много яка македонска група като Hatebreed, All Out War. След това пускаме първите лицензирани касети - Murphy's Law новият албум имаме правата за разпространение в България, на Endstand, това е една финландска група която беше тук преди година. И на I-Reject първият албум, за който също ни постъпиха правата за издаване, като това е финландска олд-скуул група, които бяха на турне в България. Другото което предстои, е че в момента съм в преговор с една от новите варненски надежди. Групата се казва Кабани и се надявам сега на 16-ти да се договорим как точно ще седят нещата. Със On Point за в бъдеще сме замислили да издадем предстоящия албум на Hidden. Това е една от най-новите софийски групи, на които много се кефим. От младежите.


:. Те са със брас секция.

А - Не, не. Hidden са младежи... Бъркаш...


:. А! Swtchstance бяха с брас.


А - Да, но и те са млада надежда. Също другото, което е в момента e, чe последно като ходихме в Белград на концерта на I-Reject , едно момче ми даде неговата група - Full Size се казва, сръбска хардкор група много брутална и нямахме време да говорим, но мисля да им предложа да им издам албум като EP от Years Of Pain. Може би на последно място, колкото и да ми е тъжно да го кажа, остава група "Off", които са от моя роден град, група която аз съм ги продуцирал донякъде и са ми пак основно заглавие, но момчетата са малко несериозни, така че момента и ще забавим издаването на техния албум. Така че горе-долу това са нещата, които се надявам до пролет вече да са реализирани, плюс това да имаме още лицензирани заглавия и да се оглеждаме за още нови групи, които да продуцираме и да им помогнем по някакъв начин.


:. Добре. Аз ви благодаря за това интервю,в което мисля че основните неща ги казахме, така че ще се видим скоро на концерта на Integrity.


Интервюто е предоставено от Toxity Records
Сподели.