Интервю с ЕРОЛ (Уикеда)

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че Уикеда преживя доста драматични промени в състава си през изминалата година, групата ще бъде първото българско участие на престижния европейски фестивал Eurosonic.

Относно плановете на Уикеда за 2005 г., техните финанси и нови членове, с Ерол разговаря Десислава Маринова.

.: Какво се случи с Уикеда през последната година?

Ерол - Ами освен албума, който издадохме, на Уикеда се случиха много концерти в Германия, Чехия, Унгария, Франция и един в Холандия. Имахме и участия на 4-5 фестивала, осново в Германия и Швейцария. Имаме си агент – Явор Кайзер - българин живеещ в Германия. Той беше част от организацията “Хъшове” в Берлин, която прави партита за българите там и през 2002 г. ни помогна да правим концерти за тях. Беше наел истински клубове и тогава ни хрумна, че можем да започнем да свирим и за германците, на равни начала.


.: Имаше ли немци в публиката на тези концерти?

Е - В самото начало, през 2002 г., свирехме за българи и имаше малко, случайно попаднали германци. Там основно се информират от рекламите, каквито тогава нямахме. Миналата година свирихме за първи път на международен фестивал в Германия. Явор успя да намери немска импресарска агенция, която се занимава с много групи, по известните са Babyllon Circus и Zion Train. Ние свирихме на един фестивал в Словакия, където те бяха хедлайнери и ги гледахме. И като разбрахме, че ще работим с тяхната агенция си помислихме колко е хубаво. После видяхме Zion Train да пристигат с един огромен, двуетажен автобус, като истински звезди и си казахме “Ейй!”.


.: Кои парчета свирите извън България и на какъв език пееш там?

Е - Пея основно на български, но направихме някои неща и на английски - от предпоследния ни албум “Осъзнай се класово”. Моят английски не е добър, малко ми е трудно с произношението, но като експеримент беше добре. Текстовете при нас нямат такова значение, както смятахме досега. Хората приеха много добре музиката ни - радват се, скачат, и разбрахме че навсякъде са еднакви – да се забавляват докато свирим не зависи от това дали разбират какво пеем.


.: Предстои ви участие на фестивала Евросоник. Какво представлява той?

Е - Фестивалът се провежда в Гронинген, Холандия, в продължение на 3 дни - от 13 до 15 януари. На него се събират музикални продуценти, компании, организатори на фестивали, представители на медиите от цяла Европа. Целта е да бъдат предоставени все още неизвестни групи пред хора от музикалния бизнес. Тази година в програмата са включени около 100 групи и се свири по 45 минути.

Нашата дата е 15-ти. Имаме една ударна програма от 45 минути, изпробвали сме я наживо в Берлин, като откривахме за немска група. Свирим по-новите си песни, а и някои от старите. Когато за първи път дойдоха да ни слушат от немската компания, разбрахме че за тях по-интерсни са новите ни песни. Там ска-групите са много и трябва да се придържат към строго определени правила.


.: Каква е финансовата равносметка от тези турнета?

Е - Когато правим концерти в много последователни дни, без почивка, тогава се покриват разходите и остава да вземем и по някой лев за нас. Но от миналата година имаме напредък, хонорарите започнаха да се вдигат. Свирили сме там, чували са за нас, хората в този бизнес и от клубовете се познават и споделят. В Кемниц, например, свирихме на фестивал миналата година за 300 Евро, а тази година – двойно, за 600, а освен това ни поканиха и в клуб в града. Хонорарите ни вече са в този порядък, горната граница за сега е 1000 Евро, но трудно взимаме толкова.


.: Имате ли време да свирите и в България?

Е - Да, свирихме на фестивала в Берковица, а всеки месец в О!Шипка. Наскоро бяхме в Сливен, на Нова година на площад “Батенберг”, наред с всички звезди.


.: Доколко според теб се е променила музиката, която правите?

Е - Още от втория албум започнахме да се променяме много. Парчетата като “Боби” и “МариЯна” например са ска, но още в първия албум имаше кросоувър, метъл - “Иван”, “Пинокио”. След това започнахме да развиваваме тази насока в музиката си. В последния албум парчетата са по-метъл, по-фънк, с фолклорни елементи – фюжън - в смисъл, че смесихме много стилове. Така и ни пишат - кросоувър, когато ни представят в клубовете. Ходихме на един ска-фестивал в Германия и беше странно, защото са праволинейни ска фенове - с бакембарди, тиранти, кубинки. Ние малко не се вписваме в тази обстановка, но на хората им хареса, после отзивите бяха добри.


.: Да, в официалния ви сайт www.wickeda.net пише че музиката ви е “crossover power from Bulgaria”. Всъщност каква е историята с няколкото, до момента, сайта?

Е - Този сайт тръгна от началото на лятото '04. Преди това имахме няколко и все неофициални. Още от самото начало на групата фенове правеха такива, без да сме поръчвали. Дори в сайта на АвеНю имаме страничка, която не се поддържа от нас. Новият сайт е вече официален, в него качваме непрекъснато всякаква информация. Първо тръгна на английски, заради участията ни в чужбина, но ще бъде направен и на български.


.: Какъв е съставът на Уикеда в момента? Мишо отново не е в групата, каква е причината?

Е - В момента в Уикеда освен мен са Росен, Сашо и Сандо. Даката е новият ни барабанист, но не може да се каже, че е напълно в групата, защото още си е с Рanican Whyasker. Мишо напусна по много причини: пътувахме много, което е доста тежко като организация, а и дългия път е доста изморителен и не се взимат много пари. Хората при такива трудни обстоятелства започват за спорят, той прецени, че не може да издържа повече на такова напрежения и се разделихме. Беше с нас до последното участие в Германия и Франция, след Чехия и Унгария. Отдавна си имаме проблеми, явно несходство в характерите.


.: Може ли да се случат нещата така, че Уикеда да издаде албум извън България?

Е - Може, но е много трудно с лейбълите, схемата там е по-различна и много по-голяма. Правиш някакво парче със собствени средства, пускаш го по радио. После трябва да се посвири из клубовете, за да събереш локални фенове - хора които те знаят, че ставаш на живо от концертите ти и т.н Явор е говорил с човек от холандски лейбъл, който проявява интерес. Свързал се е с лейбъл във Франция, където хората са обяснили да се обадим като направим повече участия там или турне и може да се опитат да издадат нещо. До сега сме свирили там само 2 пъти В преговори сме непрекъснато, изпращат материали до Аржентина дори и очакваме развитие. Някой ден - кой знае...

Снимки: www.avtora.com


Сподели.