Интервю С ВАСКО КАТИНЧАРОВ

Pinterest LinkedIn +

Интересът на българските меломани към тежката музика е пословичен. В подкрепа на това твърдение са и многобройните метъл и рок концерти, които се организират от водещите промоутъри у нас.


Метъл музиката обаче се представя в едно единствено специализирано ТВ предаване – “Фрактура”, чийто автор и водещ е Васко Катинчаров.


Интервю на Деси Маринова с Васко Катинчаров, специално за Avtora.com


.: Когато Фрактура стартира през лятото на 1998-ма, имаше ли други възможни имена за предаването и какви?

В - Първо исках английска дума за име на предаването, защото ми хрумваха поне 10 подходящи, но впоследствие реших да търся подходяща българска. Бях се спрял на “Нокаут” или “Шрапнел”, но един ден случайно си разглеждах дисковете и видях, че един албум на шведите Lost Souls се казва “Fracture”. Веднага разбрах, че съм намерил точното заглавие за предаването.


.: Имал ли си идея да водиш друго предаване?

В - През 2001-ва имаше вътрешен конкурс в ММ за нови концепции за предавания. Аз реших да се пробвам с идея за хумористично шоу. Написах няколко страници концепция за 30 минутно предаване с име “Нокаут”. Шефовете много го харесаха и ми казаха да почвам да го правя. Аз обаче, впоследствие размислих, защото щеше да ми стане трудно да правя и Фрактура, и се отказах от новото шоу. В момента голяма част от тогавашните ми идеи ги правят моите колеги в ММ в предаванията “Културистика” и “Time Out”. От 2 години обаче водя собствено предаване за алтернативна и модерна българска музика по радио НЕТ. Предаването се казва “Радио-активност” и се излъчва наживо всеки вторник от 20:00 ч.


.: От колко човека се състои екипът на Фрактура?

В - Шоуто го правя абсолютно сам като сценарий и водене, но иначе работя с двама монтажисти, оператор, оператори на звук, виртуално студио и сървър. Помагат ми общо шест човека.


.: Защо спряха тематичните уикенди и метъл нощи по ММ?

В - Предполагам, че вече не се връзваха с новата по-комерсиална програмна схема. Аз работя в ММ вече над 6 години и успях да направя точно 50 уикенда, от които 38 само с метъл насоченост. Пускал съм концерти на Napalm Death, Dimmu Borgir, Cannibal Corpse, Slayer и много други екстремни банди в събота и неделя в 12:00 ч на обяд. Това е абсолютно постижение, защото едва ли някъде по света може да се случи подобно нещо по телевизия с потенциални над 2 000 000 зрители.
Нощите бяха тематични с по 6 часа метъл, един път в месеца. Много хора ги гледаха и аз ги правех с голям кеф. Успях да направя 27 на брой и покрих абсолютно всички стилове метъл. За съжаление шефовете решиха, че метъла им идва в повече и в момента Фрактура е единственото място за този вид музика в ефира на ММ.
Аз винаги съм напомнял на зрителите, че някои неща са “докато може”. Да гледат и да записват. Могло е - правил съм, сега вече няма как.


.: Как избираш какво да пускаш в предаването?

В - Основно следя какво е актуално в момента – какви нови албуми излизат, какви концерти ще има в България, какви гости ще бъдат интересни на зрителите....
Като основен дистрибутор и издател на метъл в България, музикална компания Wizard ни дават клипове, така че от тях зависи кога даден клип ще се излъчи във Фрактура. Останалите компании като Вирджиния Рекърдс, Орфей Мюзик и Витоша Ентъртейнмънт ни предоставят едва 1/10 от световната метъл продукция. Принципно се събират много материали, но понякога не стига телевизионно време за всичко.

Големите западни компании обаче, изпращат само продаваеми заглавия и за това клиповете напоследък са предимно на банди от така наречената N.W.O.A.H.M.(new wave of american heavy metal). Блек, готик и хеви метъл все по-трудно се намира. Западните компании рядко правят и изпращат такива клипове, а и сме зависими от това, което ни се предоставя с права за излъчване. Не можем да хванем хоум DVD-та и да почнем просто ей-така да излъчваме наред.


.: Oтразява ли се на предаването факта, че свириш в метъл бандата Suffer H?

В - Този факт и помага и пречи. От една страна известността ми кара много хора да подценяват направеното от SUFFER H , защото си мислят: “А-ха-м, този е “връзкар” и го дават “по тиливизура” и само заради това групата му е известна”. Има и такива, които ме мразят персонално, поради някаква тяхна си причина, което ги кара да намразят и цялата група. Обаче покрай SUFFER H научих много неща за музиката и процеса й на правене. Това определено ми помага за предаването.


.: Какво успя и какво не успя да постигнеш с Фрактура?

В - Успях да покажа на хората, че има и друга музика освен тази, на която се щрака с пръсти. Много се радвам когато разни хора ми пишат имейли, че са открили някоя банда за себе си след като са я гледали във Фрактура. Явно, че предаването влияе. Интересен факт е, че няколко човека, които продават пиратски дискове на софийските площади, като са ме виждали, са ми казвали многократно, че като пускам някакви банди и на другия ден хората идват да ги търсят при тях. Единият даже продал 100-тина диска на Nightwish за 3 дни след като зрителите са ги харесали във Фрактура. Това беше през 2001-ва година, а сега народа просто сваля директно от Нет-а.
А неуспях да се преборя с “недоволството” на българския фен. Той сякаш е недоволен по “default”. Защо пускам хардкор, защо не пускам достатъчно блек метъл, стига с този дет метъл, защо няма пънк... въпроси от този сорт в началото ме вбесяваха, но свикнах и сега се опитвам да има от всички стилове, но пак се намират недоволни.


.: Ползваш ли Ауто Кю в предаването?

В - Не използвам. Почти всичките ми колеги в ММ четат предварително набран текст на Ауто Кю-то си, но аз пре
Сподели.