Интервю с Дарън "Дикоудър" Бийл от Kosheen

Pinterest LinkedIn +

Английското трио Кошийн е сформирано 1998 г. в Бристол, от Дарън “Дикоудър” Бийл, Марки “Сабстънс” Морисън - дългогодишни брейкбийт и дръм-енд-бейс ди-джеи и Шиън Евънс - вокал. Вторият им албум “Kokopelli” излезе на 11 август 2003 г., по-смел и емоционален от дебютния “Resist”, и доста по-близък до рокмузиката.Малко преди пристигането на Кошийн за концерта в България, Дарън “Декодер” Бийл даде това интервю за радио НЕТ.


Христина Христова - Знаете ли нещо за България?

t
Дарън(Декодер) - Не защото никога не съм бил в страната ви досега. Очаквам с нетърпение да дойда. Всеки път, когато отиваме в нова държава на турне, се надявам да успея да науча повече за културата и традициите й, за различния начин на живот и разбира се, нещо за историята. Обикновено правя кратко проучване за мястото, на което предстои да пеем. Все още не съм направил това за България, но смятам тези дни да потърся малко повече информация за вашата страна.


.:Лятото на 2001 г. бяхте в Сърбия, където изнесохте концерт пред повече от 20 хил. души. Това беше и най-грандиозният концерт, правен в Белград. Какви спомени имате от тогава за Балканите?


Д - Да, беше наистина много изненадващо. Отидохме в Сърбия без никакви предварителни очаквания и това, което преживяхме, беше невероятно – най-вече реакцията на публика. Ние дори не подозирахме, че хората там са чували за нас. Затова и успехът на концерта ни тогава беше голям комплимент за нас. От тогава сме гостували няколко пъти в Сърбия,както и на други места в Югоизточна Европа. Всеки път публиката ни изненадва с все по-топлото си посрещане.


.:Не ви ли е страх да дойдете сега в България, а след това - и в Гърция. След терористичните атаки в Истанбул?


Д - Терористи има по целия свят, затова - нека го кажем така. Ако концертът ни беше в Турция, ние нямаше да го отменим. Мисля, че всичко ще бъде наред.


.: В английската столица имаше протестен митинг срещу посещението на американския президент Джордж Буш, както и срещу американската политика. Вокалистите на групите Massive Attack, BLUR , Radiohead, Travis бяха сред организаторите на протеста. Каква е вашата позиция по този въпрос?


Д - Мисля, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Не може да се каже, че това, което прави президента Буш е погрешно, защото тероризмът е реална заплаха. Тук не са валидни понятия като правилно и неправилно. Да, войните не са добри за никого, но свеът, в който живеем в момента, става все по-тесен. Смятам, че това е причината да се разпалват конфликти на културна и етническа основа. Не е изненада, че държавите, които САЩ атакува, вече отвръщат на удара. В една война никога няма напълно невинни участници.


.:В едно интервю казвате, че не би трябвало феновете ви да очакват музиката на Kosheen да се развива в определен жанр. Значи ли това, че имате самочувствието на откриватели на нов музикален стил?


Д - Да, ние непрекъснато се опитваме да експериментираме, да изпробваме нови неща. Ето например, сега, в третия албум, който подготвяме, смятаме да предложим нещо съвсем различно като звучене. Мисля, че нашата световна известност се дължи на факта, че успяваме да съчетаем в музиката си много различни стилове. Може би, затова понякога музиката ни трудно се вписва в познатите жанрове и стилове.


.:Какво точно означава името на групата Kosheen. Доколкото знам, идва от японския език?


Д - Всъщност ние си го измислихме това име. Харесваше ни как звучи думата. Но наистина има смисъл. Оригинално думата идва от индианския фолклор - това е името на древно индианско божество “Кочиш”. Решихме, че това е много
оригинално, защото звучи различно и се харесва на всички ни в групата.


.:Какво можете да ни кажете за името на втория си албум Cocopelli. Отново нещо индианско ли е?


Д - Идва от северна Америка, от индианската история. Така се е наричал един дух, който е пътешествал и е дарявал добра енергия и успех. Надяваме се да даде това и на албума ни .


.:Кои музиканти са ви оказвали влияниe?


Д - Те наистина са много и разностилни. Харесвам Aphex Twin, Radiohead, Rage Against The Machine, Big Black, Beatles, Pink Floyd, Coldplay, Prodigy. Това са само част от групите, които харесвам. Мисля, че можете да откриете малки части от музиката на тези групи в нашето творчество.


.:Албумът Кокопели доста се различава от първия ви проект. Да очакваме ли нещо изненадващо от третия албум, върху който вече работите?


Д - Да, смятам че той ще бъде различен, но честно казано опитвам се да не мисля за това как ще бъде възприет той от слушателите, да не си формирам очаквания. Опитвам се просто да пиша музика, която хората да харесат, защото аз
самият много обичам да слушам музика. Затова е хубаво, когато направим нещо, което хората харесват. Опитвам се да не мисля за това, какво ще се получи накрая.


.:Ще изсвирите ли нещо от третия албум на концерта в София?


Д - Не. В София ще свирим музика от двата албума досега. Не искаме да свирим песни от третия албум преди той да е изцяло завършен.


.:Каква музика слушате напоследък, лично вие?


Д - Слушам много Prodigy, Massive Attack тези дни. Също и Radiohead.


.:Смятате ли се за MTV звезди?


Д - О, не! Има достатъчно американски и английски групи, които се възползват от това. Така че не се виждаме много в тази роля. Но пък наистина е добре, че парчетата ни се въртят по MTV. И понякога се чудя как може хората да слушат
едновременно Christina Aguilera и после някое наше парче.


.:Кое според вас е най-хубавото място за живеене на нашата планета?


Д - Наистина много харесвам Австралия, но Англия си остава най-доброто място за мен. Ако не живеех в Англия сигурно щях да живея в Мелбърн или Сидни


.:Сигурна съм, че и София ще ви хареса!


Д - Да, надявам се. За сега със сигурност много ми харесва начинът по който вие българите говорите английски.Надявам се да ви видя на концерта!


Интервюто е предоставено от радио НЕТ


Официален сайт на Kosheen:
http://www.kosheen.co.uk

Инфо за концерта на Kosheen в България:
http://kosheen.agencyprima.com
Сподели.