Instagram може да покаже дали страдаме от депресия

Pinterest LinkedIn +

Снимките, които публикувате в Instagram, могат да съдържат достоверни визуални улики, чрез които да се разбере дали страдаме от депресия, става ясно от ново проучване. Според водещият автор на изследването д-р Андрю Рийс от Харвардския университет сканирането на изображенията прецизно диагностицира хора с психични заболявания 7 от 10 пъти.

"Депресираните лица в нашето изследване са публикували снимки, които са били по-сини, по-сиви и по-тъмни в сравнение с постовете на здравите участници", обяснява той. "Потиснатите обикновено предпочитат филтъра Inkwell на Instagram, който превръща цветното изображение в черно-бяло, докато здравите потребители избират опцията Valencia, която дава на снимките по-топли и по-светли тонове", отбелязва специалистът.

С други думи, хората с депресия са по-склонни да изберат филтър, който изцежда целия цвят от изображенията. Освен това техните снимки съдържат по-малко лица, тъй като тъжните хора не са толкова склонни да се занимават с твърде много социални дейности.

Диагностицирането чрез компютърната програма се оказва по-надеждно в сравнение с диагнозата, която поставят лекарите от първичната медицинска помощ, твърдят авторите на изследването. По-ранни проучвания показват, че общопрактикуващите лекари диагностицират правилно депресията при пациентите в около 42% от случаите.

"Ясно е, че депресията не е лесна за диагностициране и изчислителният подход, който сме предприели тук, може в крайна сметка да помага, а не да се конкурира с медицинските специалисти, тъй като те се стремят да направят точни оценки на психичното здраве", посочва Рийс.

Той предупреждава все пак, че програмата се нуждае от много по-фина настройка:

"Това е предварителна работа и тя трябва да бъде тествана по-задълбочено и да бъде проверена, преди да можем със сигурност да твърдим, че алгоритъмът наистина може да идентифицира маркерите на депресия в публикациите на Instagram".

Новото проучване е публикувано в списание EPJ Data Science.

Сподели.