Incognito дадоха предконференция преди концерта си в НДК

Pinterest LinkedIn +

Тази вечер, 16 септември, в зала 1 на НДК отново ще гостува интернационалната фънк/ейсид джаз формация Incognito по повод рождения ден на Джаз ФМ радио и Денят на София. В нов състав, Incognito вече са в България и вчера шестима от музикантите дадоха официална пресконференция за медиите.

Тази вечер публиката на концерта няма да има възможността да чуе парчета от новия албум на Incognito, но затова пък фронтменът на формацията - Жан Пол Муник (Блуи) (Jean Paul Maunick Bluey), обеща от нейно име да изпълнят всички парчета, които са пропуснали миналия път. Както той сам обясни, в този състав и с ангажираната си програма те не са имали достатъчно време, за да репетират новите неща, а и нямат практика да изпълняват наживо музиката, която още не е издадена и нямат представа от това доколко се харесва на хората. По отношение на актуалното
звучене на групата, Жан Пол Муник изтъкна още по-голямата роля на браса и нещо абсолютно ново за Incognito - за първи път постоянният им състав включва две китари.


Incognito - пресконференция в София
Снимка:Аvtora.com


В столичното заведение BitBurger (екс Mr. Punch) освен Жан Пол Муник (Блуи), присъстваха още Франсис Хилтън (Francis Hylton) - бас, Гейл Евънс (Gail Evans) - вокали, Мелъни Кросдейл (Melonie Crossdale (Imaani) - вокали, Мейса Лейк (Maysa Leak) - вокали и Ричард Бейли (Richard Bailey) - барабани - музиканти от цял свят. На въпросите на журналистите отговаряше, обаче, предимно Г-н Блуи, който многократно изтъкна колко силни впечатления е запазил от предишната визита на групата в България - през 2002 г., споменавайки създадените контакти с български музиканти, шоуто на Слави и джемсешънът, с който концертът им е продължил в клубна атмосфера.

Той обеща това да се повтори, като този път още преди да слязат от сцената на НДК ще покани български музиканти - най-добрите. За тази преценка той ще разчита на Джаз ФМ радио, поставайки горна граница от 50 допълнителни души на сцената. "Повече не мога. Но няма да им платя нищо (през смях), нека не си го мислят".

Любопитен момент от провелата се конференция беше още разказът за началото на музикалната кариера на всеки от музикантите, сред които има двама англичани, 1 израелтянин, младата шотландка Gail Evans и добре познатият на българската публика и всичкипочитатели на Incognito Ричард Бейли, който живее в Лондон, но е роден в Тринидад. За него тя е започнала на 15, а освен в Incognito той е свирил с редица други величия, като Боб Марли и Джеф Бек. Самият Жан Пол Муник е започнал като чистач на тоалетни и по строителни обекти: "Ходех много рано и другите се ядосваха, че сега шефът и тях ще накара да ходят рано. Аз обаче знаех, че това е временно, докато те знаеха, че цял живот ще работят в тази фабрика. Аз имах цел - да си купя китара, което и направих.".


Incognito - пресконференция в София
Снимка:Аvtora.com

Басистът Франсис е продавал преди да се посвети на музиката тениски на Уеймбли, Имани - барманка и в Макдоналдс, а Мейса  - новата стара перла в състава на Incognito е работела в поща и известно време като учителка. За нея Блуи разказа, че е разбрал какъв глас има от едно телефонно обаждане, когато тя е стояла на тъмни в дома си, понеже не е имала пари да си плати тока. Той я помолил да му изпее само една фраза и й казал - "Идвай в Англия". Оттогава тя е неразривна част от Incognito и "всъщност никога не е напускала група, просто е имала странични проекти".

Сред предстоящите проекти на Жан Пол в частност е стартирането на неговия отдавна замислен лейбъл, с който той иска да представи музиката на всички онези култури, които са вдъхновили Incognito. Той многократно изтъкна африканските корени на почти цялата съвременна музика, но сподели, че мисли да започне в Бразилия, с бразилки артисти. Музиката на Балканите също силно го вълнува и ще се радва да работи с български артисти.

Концертът на Incognito тази вечер започва в 19:30 ч. На сцената ще излязат 12 музиканти - 4 вокалисти, 2 китари, бас, брас, барабани и клавишни. Събитието се организира от Джаз ФМ радио, което празнува четвърти рожден ден.

Сподели.