3500 почитатели на джаза празнуваха с Incognito

Pinterest LinkedIn +

На 16 септември, интернационалната фънк/ейсид джаз формация Incognito, представена от 12 музиканти, отново зарадва своите почитатели с двучасово шоу, за четвъртия рожден на Джаз ФМ радио. Предишната, първа визита на групата беше през 2002 г.

Концертът започна в 20:00 ч. , когато след няколко встъпителни думи от страна на Димитър Евстатиев - програмен директор на Джаз ФМ, на сцената излязоха всички 12 горещо очаквани от феновете на Incognito и тяхната музика музиканти. Както обещаха и на пресконференцията, състояла се ден преди концерта, Incognito изпълниха много от по-старите си парчета, които не изпълниха при първото си идване в България, но пък и повториха най-обичаните от тях, като "Talkin' Loud", "Deep Water" и, разбира се, "Still A Friend Of Mine".

Най-застъпеният в плейлиста албум от 10-те, съставящи настоящата дискография на формацията, беше "Positivity", каквото беше и настроението от началото до края на вечерта както на сцената, така и сред публиката. Над 4000 меломани посетиха събитието, като повечето от тях станаха на крака още на втората песен. Като солист на по-голяма част от представения репертоар се изяви гостуващата за първи път в София Мейса Лийк (Maysa Leak), с чийто глас всъщност почитателите на групата свързват най-известните й композиции и албуми като "Positivity" и "Tribes, Vibes + Scribes". Тя изпълни и едно от най-известните парчета на Incognito, (написано от Stevie Wonder) -  "Don't You Worry 'Bout A Thing".


Incognito в НДК Снимка: Avtora.com

Единственият мъжки вокал в новия състав на групата (през 2002 г. вокалите бяха отново 4, но 2 на 2 женски спрямo мъжки), Антъни Момрел (Anthony Momrelle), изпълни приблизително също толкова композиции, докато Мелъни Кросдейл (Melonie Crossdale (Imaani) солира само на 2 песни, едната от които "Mr. Jones" - трак от последния издаден албум на Incognito "Adventures In Black Sunshine" (2004), а шотландката Гейл Евънс (Gail Evans) беше единствено беквокал. Тъй като макар и записан, новият албум на групата, 11-ти подред и наречен по този повод "Eleventh", не е официално издаден, нито една композиция от него не бе изпълнена.

Както и при първия концерт в България, а и както е традиционно за изявите им наживо, Incognito не просто представиха музиката си, но направиха и шоу, което повече от миналия път напомни на онова, което съпътства госпъл проповедите на афроамериканците, познати най-вече от многото филми с подобна тематика. Лидерът основател на групата Жан Пол (Блуи) Моник (Jean Paul (Bluey) Maunick), отново раздели публиката на два сектора и я направи част от изживяването Incognito, подавайки й отделни фрази, на които тя продължи да приглася и след като музикантите на сцената отново засвириха на инструментите си.

Блуи също така сподели разочарованието си от политиката на американското правителство, "игнориращата човешките животи", изпращащо своите братя на смърт в чужди земи и нехаещо за гладните и онеправданите в Африка. Думите му бяха последвани от солова пиеса, изпълнена с много чувство от познатия на българската публика клавирист Мат Купър (Matt Cooper). Със сола се изявиха и всички останали инструменталисти, сред които за първи път имаше и втори китарист, при това Майкъл Реми (Тони) (Michael Remy (Tony) - мултиинструменталист, участвал в проектите на редица големи музиканти и издал соловите албуми "Boof" и "Metamorfollow G".

Въпреки предварителните намерения на Г-н Блуи и Co. да поканят на сцената някои от най-изявените български музиканти, избрани с помощта на Джаз ФМ радио, това не се случи. След бисовото изпълнение на сингъла "Listen To The Music " от издадения миналата година албум на групата и по време на песента "One Love" на Боб Марли (Bob Marley), пусната на запис като концептуален финал на концерта, музикантите най-сърдечно се сбогуваха с публиката в зала 1 на НДК.

Вечерта продължи за групата и най-страстните й почитатели, а също така и за голяма част от известните лица от българските музикални среди, които можеха да бъдат разпознати сред публиката в НДК, в столичния клуб Backstage. Там Incognito пристиганаха към полунощ, малко след началото на сета на група Те, които подгряваха за тях при първия им концерт в България по повод първия рожден ден на организаторите Джаз ФМ Радио, като почти веднага след това отново се качиха на сцена и зарадваха всички присъстващи с близо двучасов джемсешън.

Сподели.