Играчките, които развиват моториката и интелекта на децата

Pinterest LinkedIn +

Да бъдеш родител е мисия, съпътствана от много перипетии, но и от забавни игри, въображение, себеотдаване и радостни моменти. За да бъдем добри родители, е нужно да имаме необходимата емоционална интелигентност, за да разбираме нуждите на своето дете. Играчките са най-доброто средство за развиване на уменията на малчуганите по забавен и полезен за тях начин. Днес ще се спрем на онези детски играчки, които развиват както моториката, така и интелекта на децата ни, и ще ви дадем няколко ценни съвета за това как да бъдете още по-добри родители, каквито всъщност вече сте!

Във възрастта между 2 и 6 години децата се научават да си служат все по-умело с ръцете си, затова най-подходящите играчки за тази възраст са тези, които децата могат да пипнат.

Ето основните типове играчки, подходящи за усъвършенстване в този възрастов диапазон:

Книги – за усъвършенстване на интелекта

Малчуганите се научават да фантазират, да откриват нови, неподозирани светове. Ако пък сте от родителите, които четат на детето си преди лягане – то вие вече развивате речниковия запас и му давате възможност да развие богата обща култура.

Кукла или плюшена играчка за по-добри социални умения

Куклите и плюшените играчки не са запазена територия само за момичетата. С помощта на куклите и животните малчуганите могат да пресъздават житейски ситуации – среща между приятели, тръгване на детската градина, конфликти. Освен това те са добри помощници във въвеждането и тренирането на навици. Чрез играта с неодушевените кукли децата упражняват въображението си и се учат да общуват.

Играчки, подходящи за ролеви игри

Ролевите игри помагат на децата да осъзнаят своето място в обществото.  Кухненски прибори, ютия, детски телефон, лекарски принадлежности – всички тези неща биха могли да послужат като добри помощници за интелектуалното развитие на детето ви. 

Малки играчки за големи резултати

Тези играчки са полезни за развитието на фината моторика. Сглобяването на малки детайли е полезно, но и опасно за по-малките деца, ето защо изисква повече внимание от ваша страна. Опитайте да подарите на вашия малчуган подобна играчка и няма да съжалявате. 

Играчки с дистанционно управление

Подобен вид играчки са наистина добра инвестиция, защото с тях детето ще си играе дълго – поне до 8-годишна възраст. Благодарение на тях вашият малчуган ще се научи да различава ляво от дясно, горе от долу, бързо от бавно. Освен всичко това летящите играчки развиват пространственото мислене на детето.  

Бои, моливи, глина или пластилин

Те развиват моториката, фантазията и абстрактното мислене. Рисуването като занимание е прекрасно психическо разтоварване, което отлично развива и моториката.

Играчки, подходящи за детската площадка и за игра на открито

Кофички, лопатки, формички за пясък, камиончета, кънки, топка – тези играчки са необходими за децата и са гаранция за дълга и увлекателна разходка. На детската площадка децата се научават да създават сами своите творения с помощта именно на тези малки аксесоари. Камиончетата и кънките пък развиват моториката по уникален начин.

Игри с кубчета за развитие на фината моторика

Игрите с кубчета още от край време са средство, с което децата научават най-важните умения в живота си. Можете да предложите на детето да построи кула от кубчета, а защо не и влакче, както и всякакви други превозни средства.

  • Играчки за бутане

Този вид играчки са познати още от времето, в което ние бяхме деца, и никога няма да загубят своята стойност. Те развиват координацията и комбинацията фина – обща моторика с помощта на различни действия като хващане, бутане, дърпане, ходене (количка за кукли, топка с дръжка например).

  • Музикални играчки

Много забавни и развиващи уменията за слушане, тези играчки бързо ще станат любими на вашия малчуган. Те помагат на децата да се концентрират по-добре върху определена фигура. Разбира се, подобен вид играчки имат важна роля за усъвършенстване на зрението и слуха. Детето успява да придобие познанието за действие и резултат от него например с помощта на бутон за песен. Музикалните играчки развиват и подражанието, говора, слуха, концентрацията и координацията.

За възпитанието и развитието на децата ни непрекъснато чуваме най-различни съвети от баби, дядовци, приятели и роднини. Истината обаче е, че съществуват универсални детски играчки, които развиват едни от най-важните умения за всеки малчуган – както интелектуално, така и физически. С помощта на тези играчки децата растат щастливи, а всеки момент неусетно се превръща от детска игра в нещо много по-значимо. Именно в това се крие и разковничето на доброто образование – не просто да дава уроци, а да го прави по интересен и забавен начин.

Сподели.