IBM представи на CES първия масов квантов компютър

Pinterest LinkedIn +

IBM използва провеждащото се в момента в Лас Вегас технологично изложение CES, за да представи първия масов квантов компютър. Той се нарича IBM Q System One и е насочен към бизнес организациите, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg.

Квантовите компютри се сочат за една от най-перспективните технологии в момента. Базирайки се на явления от квантовата физика като суперпозицията или квантовото заплитане, те могат да обработват несравнимо повече данни от съвременните изчислителни машини.

Това е така, защото ако традиционните компютри използват двоичен код, съставен от нули и единици, то квантовите работят чрез т.нар. кюбити (qubit), при които различните стойности като нула и едно могат да съществуват едновременно.

По този начин те могат да извършват много повече изчисления за много по-кратко време. Очаква се да могат например да решават редица проблеми в областта на медицината, космоса, финансите и икономиката, пред които дори най-мощните традиционни компютри са безсилни.

Мнозина обаче твърдят, че който пръв създаде достатъчно мощен квантов компютър, ще може да хакне всяка друга информационна система в света. Твърдение, което превръща развитието на този технологичен сегмент във въпрос, свързан с националната сигурност. И мотивира САЩ, Китай и други страни по света да се надпреварват в областта.

"Данните ще бъдат най-ценният ресурс на света" – сподели при представянето на IBM Q System One Джини Ромети, главен изпълнителен директор на IBM, която ръководи прехода на компанията към сегменти с по-висока добавена стойност през последните години.

Въпреки че все още е рано да очакваме новия квантов компютър в офиса си, той скоро ще може да се използва посредством платформата IBM Cloud.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.