Ясни са първите десет финалисти на Евровизия 2012

Pinterest LinkedIn +

На 22 май в столицата на Азербайджан - Баку, се проведе първият полуфинал на международния песенен конкурс Евровизия 2012, в който България ще бъде представена от Софи Маринова. Десет от участниците се класираха за финала и това са представителите на Румъния, Молдова, Исландия, Унгария, Дания, Албания, Кипър, Гърция, Русия и Ирландия.

В двучасовото шоу се състезаваха 18 страни. Oт по-нататъшната надпревара отпаднаха Австрия, Белгия, Финландия, Израел, Латвия, Сан Марино, Швейцария и Черна гора, която бе представена от гостувалия по-рано тази година в България за самостоятелен концерт Rambo Amadeus с песента Euro Neuro.

Специално построената за музикалното събитие на годината Кристал Хол в Баку посрещна 22 000 зрители, а шоуто събра 100 милиона пред телевизорите.

10-те финалисти бяха избрани чрез гласуване 50/50 от зрителския вот и този на професионално жури. Тъй като България не участва в първия полуфинал, нямаше право да се гласува от нашата страна.

Софи Маринова ще изпее своята песен Love Unlimited на втория полуфинал на 24 май. Тя е осма поред в списъка с участници, сред които са представителите на почти всички бивши югорепублики - Kaliopi от Македония, Željko Joksimović от Сърбия, Nina Badrić от Хърватска, Eva Boto от Словения, Maya Sar от Босна и Херцеговина, както и Can Bonomo от Турция.

Големият финал на конкурса е на 26 май. В него, както обикновено, автоматично се класират представителите на Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия, тъй като това са петте най-големи икономически инвеститори в Евровизия, както и Sabina Babayeva от Азербайджан.


Сподели.