Яна Титова: Не съм скъсала връзка с България

Pinterest LinkedIn +

Познаваме я от превърналите се в хит български филми "Стъпки в пясъка", "Лов на дребни хищници", както и от театралните постановки "Три сестри", "Полет над кукувиче гнездо" и "Август в Оклахома". Какво се случва днес с Яна Титова и къде я заварваме? На тези и още много други въпроси младата актриса отговаря пред Avtora.com

Владимир Христовски: Здравей, Яна! Последната ни среща беше в София, сега разбирам, че не си в България. Къде се подвизава Яна Титова и с какво се занимава?

Яна Титова: В момента съм в Лондон. Нещата, с които се занимавам тук, са същите като в България. Като прибавим това, че пиша разни проекти и скоро предстои режисьорският ми дебют в киното, за което страшно много се вълнувам! Ще режисирам един късометражен филм по мой сценарий. Казва се "Мостът" и разказва за скритите демони, които живеят в нас, без да подозираме, и на които им е нужен един малък тласък, за да ни обземат напълно.

Владимир Христовски: Как прекара лятото? Какво се случи?

Имах страхотно лято. Ходих на много фестивали. Като започнем от Московския филмов фестивал, където последният ми филм "Джулай" беше в основната селекция. Но освен това Москва ме омагьоса. Досега не бях ходила там и чак сега разбирам защо Ирина от "Три сестри" толкова отчаяно мечтае за Москва!

Лятната ми обиколка продължи в Балчик, където с късометражния филм "Парафиненият принц" (реж. Павел Г. Веснаков, в ролите: Александър Алексиев, Валери Йорданов, Яна Титова) спечелихме награда за Най-добър български филм на фестивала In the Palace. Още същата вечер тръгнахме с кола за Сараево, където заглавието беше попаднало в основната селекция за късометражно кино. Там също грабнахме наградата и то специалната. Това беше единственият български филм с награда от фестивала! Журито дойде лично да ни поздрави след награждаването.

А успя ли да си починеш от професионалните ангажименти?

О, да, всички тези фестивали не ги възприемам като тежък физически труд (смее се). По-хубава почивка от тази просто нямаше как да ми се случи! Беше доста вдъхновяващо и зареждащо. Сега имам страшно много идеи и хъс, и най-вече много вяра, с която да ги осъществя.

Какво ново около теб в личен и професионален план?

В професионален план, с екипа на "Парафиненият принц", веднага след Сараево, снимахме пълнометражен филм. Това е едно от най-страхотните преживявания, които съм имала в киното! Вярвам, че ще стане вълнуващ и спиращ дъха филм!  

В личен план... не обичам много да говоря. В общи линии скоро се нанесох в нов апартамент, на брега на Темза, със страхотна гледка към реката. Цялото ми семейство живее в Англия, сега ги виждам много често и това ме прави изключително щастлива.

Сега, знаейки, че не си в България, ще могат ли българските ти фенове да те виждат на родна сцена или не?

О, да. Продължавам да играя в спектакъла "Три сестри" в Младежкия театър. Освен това предстои премиерата на "Джулай".

Не съм скъсала връзка с България. И винаги бих се върнала, за да снимам или да участвам в проект, който ми харесва!

Вече имаш опит в живеенето зад граница. Има ли разлика между живота тук и там? В какво се изразява тя? Разкажи ни!

Аз съм отскоро в Лондон. Предполагам, че като поживея повече тук, ще мисля по друг начин, но сега всичко ми изглежда прекрасно. Има огромна разлика от реалността, в която съм свикнала да живея. Тук животът тече по съвсем друг начин, хората са по-различни, по-уверени, по-спокойни. А и усещането, че живееш в една от културните столици на света, е страхотно. Имаш чувството, че всичко е възможно!

Кое ти е по на сърце – киното или театърът? Защо?

Не знам... толкова са различни... все едно да кажеш кое от двете си деца обичаш повече! Невъзможно е!!! Киното е невероятно – магично, с огромни възможности за изразяване, създава една реална среда, в която да се потопиш, но пък театърът ти дава срещата с публиката, всичко се случва тук и сега... няма втори дубъл, както в живота!

Владее ли някой сърцето на Яна Титова?

Даааа (макар, че думата "владее" не е много точна за моя случай, по скоро: допълва)! Човекът до мен е страхотен. Заедно сме от почти 2 години. Изцяло ме подкрепя във всичко и застава зад мен и моите проекти!

За какво мечтае Яна Титова и вярваш ли, че мечтите ти биха могли да се реализират?

Разбира се, че вярвам! Ако човек не вярва в мечтите си, то за какво живее?!?

Това, за което мечтая, е винаги да имам работа, която да ме прави щастлива, която да ме зарежда и осмисля живота ми. Дали ще е в кино или театър, няма значение, просто не искам да изневерявам на себе си и на изкуството, в което вярвам!

Сподели.