Яна Маринова - за пътя на една "Мисис България" към голямото кино

Pinterest LinkedIn +

Колкото и да е жалко, един от най-сигурните признаци, че си популярен в България, е да се пише за теб в жълтата преса. По този фактор българската актриса Яна Маринова е един от водачите в листата и колкото повече успехи жъне като актриса, толкова по-предпочитано е името й за клюките.

Успехът за Маринова идва сравнително бързо. Родената през 1978 г. актриса е икономист по образование и до преди десетина години няма никаква представа, че ще се занимава точно с актьорство.

Преди 2003-2004 г. Яна Маринова работи като управителка на ресторант, където нещата й вървят. Решава обаче да се пробва за водеща в няколко телевизии – опит, който се оказва неуспешен, но който я насочва към друго поприще – модния подиум. На 25 години започва пътят й като модел и бързо успява да стане "Мисис България" през 2004 г.

Оттам нататък всичко върви по план и планетите сякаш се подреждат в нейна полза. Забелязана е с изявите си като модел и получава роли в българските сериали "Хотел България" и "Забранена любов". Макар поредиците да са меко казано с противоречив успех, се оказват сравнително добро начало за Маринова. Именно в "Забранена любов" е първото й участие с Калин Врачански, с когото по-късно си партнира в култовия "Стъклен дом".

През 2010 г. започва участието й в сериала, като преди това играе в няколко западни продукции с второстепенни роли, както и в трети сезон на приключенското риалити шоу – Survivor: Островите на перлите.

Най-голямата роля на Яна Маринова досега е тази на Елена Атанасова в "Стъклен дом". В сериала актрисата играе съпругата на Христо Атанасов (Георги Кадурин) и майка на Алекс (Луиза Григорова), като семейството им е едно от главните действащи в сериала. Героинята й е сексапилна бизнес дама, която е изтъкана от противоречия, и като че ли персонажът пасва идеално на излъчването на Маринова.

Освен с участия на малкия екран, Яна гради име и на театралната сцена. През 2010 г. участва в постановката "Облак рай", който се явява неин дебют на сцената. Там актрисата си партнира с имена като Иван Бърнев и Фахрадин Фахрадинов, а героинята й е пълната противоположност на Елена Атанасова от "Стъклен дом". Също така Маринова се изявява и в комедията на Асен Блатечки "Смях в залата" през 2011 г., където освен че забавлява публиката, не се срамува и да играе по бельо, за което тя самата коментира, че е напълно нормално за една актриса.

След завършека на "Стъклен дом" Яна Маринова може да бъде видяна в американски sci-fi трилър, чието заглавие все още не е известно. Във филма ще играе психиатъра на главния герой, като ролята й се различава от предишните й превъплъщения.

Като се има предвид и голямата популярност, която придоби с участието си в "Стъклен дом", няма да е учудващо да я видим и в новата продукция на Димитър Митовски, за която вече потвърди участие Радина Кърджилова. Участието на Яна Маринова обаче е все още слух, който вероятно съвсем скоро ще бъде потвърден или отречен.

Сподели.