Асен Блатечки - американската мечта в българската действителност

Pinterest LinkedIn +

Мотори, рок музика, кожени облекла, татуировки, имидж на плейбой – това са някои от асоциациите, които предизвиква българският актьор. Въпреки образа си на лошо момче обаче, Блатечки не се мисли за такъв, а точно обратното.

Асен Блатечки е роден през 1971 г. и е от поколението, което съзрява точно в зората на прехода. Естествено зародилото се желание за бунт срещу системата и стремежът му към индивидуалност го тласкат извън училище, но впоследствие бъдещият актьор се увлича по спорта, като се изявява в различни дисциплини (включително и традиционно карате).

През 1992 г. е приет в НАТФИЗ, където попада под крилото на проф. Стефан Данаилов, с когото по-късно си партнират в криминалната поредица "Стъклен дом". Още по време на обучението си в Академията, Блатечки започва да участва в театрални постановки, а след завършването си проявява интерес и към режисирането, като зад гърба си вече има "Побъркани от любов", "За мишките и хората", "Смях в залата" и др.

Като актьор пък има голям успех с ролите си в "Кожа и небе", "Секс, наркотици и рокендрол", "Мъжка забавачка", "Бардак" и в почти всяка друга постановка, в която участва. Успехът му се дължи на изключително силната харизма, която притежава. Благодарение на излъчването си, публиката никога не е безразлична към него, дори да има хора, които не го харесват.


Разбира се, популярността му се дължи в голяма степен и на последвалите кино и телевизионни роли, които го откриват за широката публика. През 2001 г. участва в комедията на Маги Халваджиян – "Печалбата", а през 2004 г. в "Мила от Марс". Тези роли обаче са едва началото, тъй като актьорът тепърва става популярен (и е част от т.нар. "ново българско кино") с филмите "Шивачки", "Маймуни през зимата", "Прогноза", а от продукциите, излезли през последните една-две години – "Стъпки в пясъка" и "Чужденецът".

През 2010 г. Асен Блатечки се превъплъщава в ролята на Чарли във втори сезон на вече популярния сериал "Стъклен дом". Съвсем очаквано, още преди да дебютира в поредицата, около участието му се вдига голям шум, а впоследствие героят му става един от най-харесваните в сериала.


Българският секссимвол участва в криминалната драма до самия й край през пролетта на 2012 г., като до момента няма информация за участието му в нови телевизионни продукции. Това не важи за киното и театъра обаче. До края на 2012 г. се очакват цели два филма с негово участие – екшън комедията "Пистолет куфар и 3 смърдящи варела", който излиза в средата на септември, както и драмата "Пъзел", която ще можем да видим на голям екран месец по-късно – от 5 октомври.

Сподели.