Ябълкови облаци – всичко, което бихте искали да знаете за мистериозния iCloud

Pinterest LinkedIn +

Който следи нещата около най-богатата хай тек компания в света, вероятно вече е чувал за поредния й свръх-амбициозен проект. iCloud бе обявен официално в началото на месец юни по време на ежегодната Apple Worldwide Developers Conference и оттогава истерията около него не престава да набира скорост.

Типично за Apple, поредната заявка за технологична революция, която корпорацията ни предлага, не е точно новост. За така наречените "облачни" (cloud computing) услуги се говори отдавна, но най-вече и основно - в бизнес средите. Там от мрежовото споделяне на ресурси, капацитет за съхранение и обработка на информацията ползата е огромна и е свързана с оптимизация на разходите и респективно постигане на сериозни икономии от IT инфраструктура – нещо, което е жизнено важно за всяка сериозна компания.

Виж, от по-комерсиална, мейнстрийм гледна точка доскоро нямаше особен интерес към подобен вид услуги – в крайна сметка персоналните компютри за това са персонални, тъй като разполагат с повече от нужния капацитет за боравене с данните, които всички ние използваме ежедневно: мултимедия, електронни таблици, World документи и т.н.

Кога обаче е имало идея, хрумнала на г-н Джобс, която Apple да не са успели да превърнат в комерсиален суперхит?! По всичко личи, че и съдбата на iCloud ще е сходна с тази на всички останали продукти, носещи магическото малко i пред името си.

Зад магическия облак се крие серия от свързани услуги, които ще позволят на потребителите да съхраняват музика, цифрови фотографии, приложения, документи, електронни книги, списъци с контакти. Успоредно с това, платформата iCloud ще служи като обслужващ център за синхронизиране на всички Apple базирани устройства (iPhone, iPad, Mac), що се отнася до е-mail съобщения, календари със събития, органайзер отметки.

Всеки iCloud потребител ще разполага с до 5GB лично пространство към акаунта си, което ще може да използва напълно безплатно. Иначе казано, това означава 5GB обем за съхранение на ваши лични данни, които освен това ще са достъпни за вас винаги и по всяко време от коя да е точка, свързана към световната мрежа. По този начин, вместо да се притеснявате за албума със семейни снимки и видео записи, ценната си библиотека с e-книги или събираната ви с години музикална колекция, да треперите кога хард дискът, върху който е записано всичко това, ще предаде богу дух, или постоянно да губите ценно време и ресурс за създаване на резервни копия, ще можете просто да качите всичко това върху мрежовите сървъри на iCloud и да сте сигурни, че всички ценни за вас данни ще са на сигурно място и винаги достъпни.

Още повече iCloud мрежата ще предлага и куп допълнителни опции като например, възможност за директна покупка на музика, приложения, книги, както и използване на услуги за поточно (stream) разглеждане на цифрови снимки (директно онлайн), без направените покупки да редуцират първоначалния ви личен обем от 5GB.

Всеки един файл, закупен през iCloud, автоматично ще се зарежда във вашия iPod/ iPhone/ Mac. Отделно, услугата Photo Stream ще осигурява място за съхраняване на до 1000 фотографии онлайн напълно безплатно, като ще е налична и опция за автоматично качване на заснетите с всяко съвместимо Apple устройство снимки директно към iCloud сървър.

От компанията смятат в недалечно бъдеще да предложат и подобни ТВ базирани услуги, а срещу скромна годишна такса, iCloud ще ви даде възможност да създавате и резервни копия на вашата CD/ mp3 колекция с музика (до 25 000 изпълнения).

Единственият (засега) недостатък на тази страхотно звучаща услуга е, че тя вероятно ще се предлага ексклузивно в САЩ – там, където Apple са традиционно най-силни и добре представени. Все пак, ако iCloud стартира успешно, компанията надали ще пропусне европейския континент, като единственото голямо неизвестно тогава вероятно ще е цената.

Сподели.