Художникът Уилфрид Алмендра ще се срещне с българската публика на 28 март

Pinterest LinkedIn +

Френско-португалският артист Уилфрид Алмендра пристига в България като първия резидент на международния скулптурен проект Sariev+Markov. Той ще работи у нас няколко месеца, за да създаде модерна скулптура за публичното пространство на София. Творбата ще бъде произведена в скулптурното студио "Марковстудио" и инсталирана през есента в колаборация между галерия "Сариев", Столична община и Френския институт в България.

Уилфрид Алмендра живее и работи в Марсилия, но ще прекара интензивно творческо време в София, където подготвя своята скулптурна творба в рамките на Sariev+Markov Sculpture Projects. Проектът е посветен на публичното изкуство, което възниква в обществените пространства и принаделжи на всички. "Публичното изкуство е символ на демокрация" – казва Дария дьо Бове, френският куратор, който посети София миналата седмица, за да даде официален старт на проекта със своя лекция и среща с българската публика.  Международният скулптурен проект обединява артисти, галерии и административни институции в разговора за бъдещето на публичното изкуство в България. Първият резидент на проекта  – Уилфрид Алмендра, е избран именно от г-жа Бове, която е и член на борда на Sariev+Markov Sculpture Projects.

В рамките на своя престой у нас художникът ще се включи в образователния модул на Sariev+Markov с разговор пред широка публика относно своя международен опит и експертиза в сферата на съвременната скулптура и значението на изкуството в публичното пространство. Разговорът ще бъде на 28 март (четвъртък) от 18 ч. във Френския институт в София. Преди и след него Уилфрид ще се срещне и с български артисти и ще проведе уъркшоп с тях в галерия "Васка Емануилова" и "Марковстудио".

В своите последни работи Уилфрид Алмендра се вълнува от съдбата на предградията в модернистичните архитектурни утопии  – град в пустинята Ордос (Вътрешна Монголия, Китай), създаден за 2 милиона жители под натиска на китайската индустриална революция, но обитаван от едва 30 хиляди в момента, градът на бъдещето Масдар (пустинята на Абу Даби), който се строи за 50 хиляди жители по проект на прочутия английски архитект сър Норман Фостър като модел на бъдещия еко град, или Новият Вавилон на Констант – ситуационисткият град на холандския художник, скулптор, музикант и архитект Констант Нюувенхюс, който "освобождава масите" в духа на унитарния урбаинзъм и създава изцяло нов обществен модел без глад и експлоатация.

Първите проекти на Sariev+Markov sculpture projects се осъществяват в партньорство с Френския институт, Столичната община, Софийската градска художествена галерия и нейния филиал галерия "Васка Емануилова", фондация "Отворени изкуства". Проектът е финансиран от програма "Култура" на Столичната община.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.