Художникът Любен Зидаров почина на 99-годишна възраст

Pinterest LinkedIn +

Известният български художник Любен Зидаров е починал вчера. Тъжната вест беше съобщена от Съюза на българските художници.

"На 3 януари 2023 г., година преди да навърши 100, почина Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения. Активен художник до последните си дни, той ни вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор.

Ще го помним. Поклон пред светлата му памет!" - написаха колегите на твореца от СБХ.

Самият Любен Зидаров е бил начело на организацията в периода 1996-1999 г., както и председател на Творческия фонд през 80-те години. Художникът е носител е на множество български и международни награди. През изминалата година той беше удостоен и със званието "доктор хонорис кауза" от Художествената академия в София.

Любен Зидаров остава в историята на българското изкуство с множеството си неподражаеми илюстрации на детски книжки, сред които "Приказки" от Ангел Каралийчев, "Приказките на Шехеразада", "Островът на съкровищата", "Том Сойер" и др. Сред последните му творби са илюстрациите на едно от изданията на "Хари Потър".

Илюстрация: Любен Зидаров  / Да, аз бях (от изложбата Отсечки в галерия „Академия“, НХА), поместено на сайта на СБХ
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.