Художник продаде невидима скулптура за 15 хиляди евро

Pinterest LinkedIn +

Италианският художник Салваторе Гарау продаде невидима скулптура, наречена "Аз съм" ("I am"), за 15 хиляди евро. Сделката е сключена на цена, два пъти и половина по-висока от първоначално обявената, съобщава "Italy 24 News".

Гарау заявява, че скулптурата съществува, въпреки че не се вижда: тя е създадена от енергия, сила и мисли. Творбата може да бъде изложена само в частен дом, в лична колекция, а необходимото за поставянето й място е квадрат със страна метър и половина. Като доказателство за закупуването на скулптурата на купувача е предоставен сертификат за собственост.

Творбата е продадена в аукционната къща "Art-Rite", насочена специално към творби от съвременното изкуство. "Скулптурата е напълно невидима, така че не може да бъде възпроизведена в мрежата или копирана. Отделно си струва да се отбележи, че нематериалните произведения на Гарау не влияят негативно върху околната среда" - се казва в описанието на произведението.

Самият художник е доволен от резултата от търга и ги оценява като "успешен". "Резултатът от наддаването доказва, че празнотата не е нищо друго, освен пространство, пълно с енергия. Дори да го изпразним и да не остане нищо, според принципа на неопределеността на Хайзенберг, нищо няма значение", каза Гарау.

Преди известно време името на друг художника - Рийдър Рипс - нашумя, след като се оказа, че той получава по около 30 хиляди лева на ден за популярното меме "Deal with it". Купувачът получи не само копие на въпросното меме, но и "всички права върху него, включително оригиналния шаблон във Photoshop", съобщава Lenta.ru.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.