House of Cards

Pinterest LinkedIn +

Светът на политиката е сложен, изтънчено брутален, често двуличен и в него оцеляват само най-силните. Сериалът на Netflix House of Cards е брилянтен поглед към американската политика, изключително остроумен и повече от успешен. Сред причините за успеха на сериала е и тази, че главната роля е поверена на Кевин Спейси (Kevin Spacey).

Формулата на успеха в света на сериалите е относително понятие. Понякога помага да имаш добра литературна основа, на която да стъпиш. Понякога е важен добрият режисьор. Друг път - голяма звезда. Или просто интересен сюжет и добър сценарий. Естествено, най-сигурно е да имаш всички изброени елементи, както е в случая с House of Cards.

Идеята:

House of Cards е адаптация на едноименния британски мини сериал от 1990 година. И двете продукции са базирани на роман на английския политик и писател Майкъл Добс (Michael Dobbs). Зад създаването на американския сериал стои номинираният за "Оскар" сценарист и продуцент Бо Уилимън (Beau Willimon), когото повечето от вас вероятно свързват с изключително успешния филм The Ides of March (Маската на властта), режисиран от Джордж Клуни.

Режисурата на първите два епизода от сериала е поверена на друг добре познат на киноманите творец - двукратно номинирания за "Оскар" Дейвид Финчър (David Fincher), създател на хитови ленти като Se7en (Седем), Fight Club (Боен клуб), The Curious Case of Benjamin Button (Странният случай с Бенджамин Бътън), The Social Network (Социалната мрежа) и The Girl with the Dragon Tattoo (Мъжете, които мразеха жените).

Началото:

House of Cards стартира през февруари 2013 г. по стрийминг медията Netflix. Компанията поръчва 26 епизода от сериала, предвидени да се излъчат в два поредни сезона.

Героите и звездите:

Кевин Спейси (Kevin Spacey) е носител на два "Оскара" за ролите си в The Usual Suspects (Обичайните заподозрени) и American Beauty (Американски прелести). Повечето от вас вероятно са го гледали и в Se7en на Дейвид Финчър, L.A. Confidential (Поверително от Ел Ей), The Men Who Stare at Goats и Horrible Bosses. House of Cards е първият сериал, в който се снима от доста време, но изпълнението му, както винаги, е повече от впечатляващо.

Спейси е в ролята на конгресмен Франк Ъндърууд. Брилянтен политик, когото със сигурност не бихте искали да имате за противник. Той се оказва в изключително неприятно положение, когато, след като помага на новоизбрания президент да спечели властта, очаква да бъде назначен за външен министър, но вместо това е оставен в Конгреса.

Под предлог, че там е по-необходим. Ъндърууд решава да приеме ситуацията с достойнство и да отмъсти на всички, които са го предали, като започва от новоназначения външен министър.

Това, което прави персонажа на Франк Ъндърууд особено интересен, са неговата сдържаност, способността му да планира и манипулира ситуациите и околните и да постига целите си с лекота и на всяка цена.

Той е едновременно безскрупулен, самодоволен и гениален. Освен това е напълно в правото си, така че няма как да не му симпатизирате. Едно от интересните решения в сериала е фактът, че Франк често пренебрегва така наречената "четвърта стена", обръщайки се директно към зрителите.

Робин Райт (Robin Wright) е добре позната на киноманите с ролите си във Forrest Gump, Unbreakable, State of Play, The Conspirator и Moneyball и, също като Кевин Спейси, отдавна не се е снимала в сериал.

В House of Cards на нея е поверена ролята на Клеър Ъндърууд, съпругата на Франк, която ръководи фондацията Clean Water. Не по-малко амбициозна от Франк и тясно свързана с повечето му политически машинации, Креър е от онези жени, които ще откриете зад всеки успял мъж. Умна, решителна и безкомпромисна, тя винаги постига целите си.

Кейт Мара (Kate Mara), която може би сте гледали в друг хитов сериал - American Horror Story или поне в номинирания за шест "Оскара" 127 Hours на Дани Бойл, е третата съществена част от каста на House of Cards.

Мара е в ролята на младата амбициозна журналистка Зоуи Барнс. Тя работи като репортер The Washington Herald и е готова на всичко, за да я забележат. Шефовете й обаче не обръщат особено внимание на новаторските й идеи.

Отчаяното желание на Зоуи да направи големия си пробив я отвежда при Франк Ъндърууд, с когото сключва сделка да й осигурява вътрешна информация. По този начин без да го осъзнава Зоуи се превръща в едно от основните оръжия на Франк. 

Сподели.