Хорър ленти превземат киносалоните в навечерието на Хелоуин

Pinterest LinkedIn +


Септември и октомври са месеците, през които режисьори и сценаристи са обзети от неистово желание да изкарат на показ най-дълбоките си страхове. И да ги споделят със заклетите почитатели на хорър удоволствията.

А тъй като в края на октомври се отбелязва и прочутият с мрачната си слава празник Хелоуин, усещането е още по-силно. Според традицията на Хелоуин хората окачат пред къщите си кухи тикви с издълбани очи, уста и нос, гонят зли духове и осветяват с клади, високи колкото човешки ръст, пътя на напусналите нашия свят. О, и гледат филми на ужасите!

За засиления интерес към хорър жанра недвусмислено говори фактът, че в момента в световните киносалони едновременно вървят 5 филма на ужасите - наистина своеобразен рекорд. През изминалите години толкова ленти от "най-подценявания" жанр в модерното кино излизаха годишно.

През септември публиката има удоволствието да се стряска от пожъналите вече голям успех "Пещерата" ("The Cave"), "Шперцът" ("Skeleton Key"), "Мрачна вода" ("Dark Water"), "Екзорсизмът на Емили Роуз" ("The Exorcism of Emily Rose") и "Злоба" ("Venom"). Сюжетите са пределно изчистени, насочени към определена аудитория, която прекрасно знае какво трябва да очаква - независимо дали става въпрос за затворени в пещера жертви, бранещи живота си от мутирали същества, за обсебено от зъл дух момиченце или за сериен убиец, колекциониращ... душите на жертвите си! Сюжетът, разбира се, е важен, но няма решаващо значение за успеха на филма. На преден план са изведени режисурата и операторско майсторство, създаването на зловеща атмосфера, съчетана с опъващ нервите до крайност саундтрак. Една традиция във филмите на ужасите, датираща от времето на най-успешните творби в хорър жанра - сериите от "Кошмар на Елм Стрийт" и "Петък 13-ти".

През октомври 2004 г. един филм обаче промени представите на аудиторията относно това как трябва да изглежда съвременният филм на ужасите. Това бе спечелилият огромна популярност "Убийствен пъзел" ("Saw"), който разкри една нова гледна точка в жанра - ужасът е не само около нас, той е и в самите нас! Заснет с нисък бюджет и за сравнително кратък период от време, "Убийствен пъзел" постигна невероятен успех, превръщайки се в най-успешната хорър лента на 2004 г. Това се случи миналия Хелоуин. А през този Хелоуин създателите са решени да предложат на зрителите още по-стряскащото продължение. Както се казва в духа на празника: лакомство или номер? Или "Убийствен пъзел 2"!

Преди самата поява в края на октомври на хитовото заглавие за феновете на силните преживявания излизат още две суперпродукции - "Мъглата" ("The Fog") и "Гибел" ("Doom"). Филмът "Мъглата", създаден по едноименното произведение на Стивън Кинг, представлява римейк на класическия филм на Джон Карпентър от 80-те години. Самият Карпентър споделя: "За да направиш добър филм на ужасите, трябва да си и малко луд!" Вероятно такива трябва да са и самите фенове, които все още продължават да вярват, че при пълнолуние Карпентър се превръща във върколак! :)

Сюжетът на "Мъглата" е добре известен - в отдалечено градче в Северна Калифорния внезапно се спуска странна мъгла, която "пленява" местните жители в лепкавата си прегръдка. В мъглата се крият чудовищни създания, които започват да избиват хората... Хорър лентата излиза на 14 октомври.

Седмица по-късно премиера на голям екран очаква и "Doom", с участието на известния кечист Дуейн "Скалата" Джонсън в тлавната роля. Филмът е особено важен по две причини - от една страна той дава старта на появата на цяла поредица от продукции, създадени по хитови видеоигри, а от друга съживява традициите на жанра "фантастичен хорър", започнал в далечната 1979 г. със заснемането на "Пришълец".

Но гвоздеят в програмата идва точно в навечерието на Хелоуин - с "Убийствен пъзел 2". Серийният убиец Jigsaw отново излиза на сцената. Посланието му е: "О, да! Ще има кръв!" Този път жертвите, имали нещастието да се превърнат в пионки от чудовищния пъзел на Jigsaw, са цели 8 на брой. Всяка от тях получава избор как да умре. И екзекуторът отново ще наблюдава своя спектакъл на смъртта от първия ред...

Забележка: филмите не се препоръчват за хора, излезли на романтична среща със своите половинки или кинопосещения от училищни класове!

Сподели.