Холивуд умира, световното кино с рекорд по приходи

Pinterest LinkedIn +

2010 година се оказа рекордна по приходи за световното кино. По данни на MPAA (Американската асоциация за кино), всички излезли рилийзи са събрали сума от 31,8 милиарда долара.

Това е с 8% повече от сбора за предходната 2009 година, като се отчита сериозен ръст на приходите в Азиатско-тихоокеанския регион. Там растежът е с цели 21%, което води до 1,5 милиарда долара печалба в световен мащаб.

Любопитно е, че голяма част от китайските рилийзи всъщност са тяхна собствена продукция, но очевидно и тя се радва на значителен интерес. Що се отнася до главната действаща сила – САЩ (плюс Канада), там се отбелязва навлизането на 3D рилийзите, които имат своя съществен принос към цифрите на USA – над 10,5 млрд. долара.

В същото време обаче, продължава спадът на посещаемостта на киносалоните в САЩ (изключвайки 3D киното), като се счита, че значение имат и нарасналите цени на билетите.

Тук е моментът да отбележим и, че началото на 2011 г., януари месец, е най-слабият за американската киноиндустрия в последните 20 месеца – за 30-те дни са продадени едва 79 млн. билета. Неприятни са и прогнозите: според очакванията, 2011 г. ще е с най-ниската посещаемост на кинотеатри въобще за последните десетилетия.

Сподели.