Хеви метълът доживя най-срамните си мигове

Pinterest LinkedIn +

На 20 август 2005 г., метъл музиката преживя вероятно най-срамния момент в своята история - по време на Ozzfest, фенове замеряха със сурови яйца и капачки от бира хеви метъл титаните Iron Maiden.

Инцидентът се случи пред очите на повече от 40 000 зрители по време на последното участие на Iron Maiden в графика на тазгодишния пътуващ фестивал Ozzfest. Скандалът предизвика сериозен отзвук сред всички почитатели на тежката музика, а причините да се стигне до тук тепърва ще се изясняват.

В търсене на истината, популярният сайт за рок и метъл новини blabbermouth.net публикува разказ на събитията от 20 август. Текстът по-долу е написан от мениджър (не този на Iron Maiden) на популярна хеви метъл група. По негово желание името му се пази в тайна, а разказът му дава една по-подробна представа за това как се стигна до най-срамния момент  в историята на метъл музиката.

***

"Провелият се в събота Ozzfest в Hyundai Pavillion близо до Лос Анджелис беше пълен провал на толкова много нива, че дори сега, пишейки това, все още съм в шок. Като фен на много от групите, свирили в събота, човек може само да се надява, че това беше случаен инцидент, но, уви, най-вероятно не беше. Както мнозина от вас вече са чули, кохедлайнерите и метъл легенди Iron Maiden бяха замеряни с яйца, капачки от бутилки, бирени чаши, бяха плюти, хора от лагера на Озфеста използваха високоговорителите, за да прекъсват сета им, появата на "Eddie" на сцената беше забавена, хора от антуража на групата Black Label Society изтичаха на сцената с американското знаме, а озвучаването беше нарочно изключено на няколко пъти, все от хора, свързани с организацията на Озфест.

Макар че все още не са ясни точните причини защо всъщност започна тероризирането на групата (а слуховете са много), едно нещо беше пределно ясно - цялата работа смърдеше и накрая и аз, и почти всичките над 40 000 присъстващи метъл фена останахме ядосани и огорчени. Не че дрязгите зад кулисите или плюенето един-друг в списанията е нещо ново за рок феновете, но шокиращата липса на професионализъм на един от най-големите концерти в Северна Америка пред над 40 000 зрителя, липса, идваща от семейство Озбърн, си беше направо отвратителна.

Всичко започна рано следобеда, когато на доста от групите, свирещи на страничните сцени, открито, пред всички зад сцената, беше предложено от Шарън и Кели Озбърн (Sharon and Kelly Osbourne) "да се присъединят вечерта към тях в хвърлянето на яйца по Iron Maiden". Всички групи бяха поощрени да се обединят с други групи от страничните сцени, за да направят това. Членове и/или приятели на хардкор бандата Bury Your Dead са били видени дейно да се опитват да окуражат други странични банди "да се включат в забавата". За щастие повечето яростно са отказали.

По-късно вечерта, когато Iron Maiden излязоха на сцената, интрото им беше прекъснато от привърженика на Black Label Society Big Dave, който се беше докопал до пулта и силно скандираше "Ози, Ози" по микрофона. Maiden започнаха сета си и първият ред - все поддръжници на Озфеста и семейство Озбърн -  започна да замеря цялата група с яйца, бира, бирени чаши, плюнки и всякакви други предмети. Iron Maiden, както винаги пълни професионалисти, продължиха със сета си и в началото на второто си парче - "The Trooper", Брус (Bruce Dickinson) се преоблече в червена униформа от времето на гражданската война и започна да развява Юниън Джак (Union Jack - британския флаг). Тогава някой от или свързан с Black Label Society се опита да се втурне на сцената, развявайки американското знаме, а на гърдите му бяха надраскани думите "Don't fuck with Ozzy". Той беше хванат и ступан от екипа на Maiden и незабавно изхвърлен от сцената.

След края на "The Trooper" фронтменът Брус Дикинсън, с типичната си решителност, се впусна в унищожителна словесна атака срещу нападателите на групата му, наричайки ги "жалки подобия на фенове на Ози" и питайки се на глас "как е възможно три дузини яйца да си намерят място на предните редове на Озфест, при това донесени от хора с надписи "Озфест"?" Макар че той не спомена нито едно име, на всички беше ясно за кого става дума. Нико Макбрейн (Nicko McBrain) притича към предната част на сцената да помоли Брус да спре за малко, докато почисти барабаните си от яйцата. След това обяви, че следващото парче няма да бъде чуто по "местната ви ш***на корпоративна радиостанция, няма повече да се пуска по MTV и определено няма звучи по никое ш***но риалити шоу", на което публиката отговори със силен рев.

По време на песента "Hallowed Be Thy Name" Брус, още след първите два-три реда, спря да пее и притича към предните редове, обръщайки се към мъчителите си с думите: "Тая гадина там, с къдравата коса, ш***ните цайси и надписа "Озфест" да се разкара оттука веднага. Ще ти трябва нещо повече от яйца, за да спреш Iron Maiden, и ако не беше заради съда, щях да ти разкача главата още на мига, жалко к****e!" След като нападателите бяха отстранени, изпълнението продължи с разбиваща версия на песента, докато към края нарочно не им спряха озвучаването. Когато отново го пуснаха, Брус пак се впусна в унищожителна атака, казвайки, че от тях се очаквало да свирят по-кратък сет от обикновено - само 55 минути, но Iron Maiden не могат да карат с 55, нито да свирят 55 и щели да си изсвирят целия ш***н сет тая вечер.

Групата издържа още цели шест прекъсвания на озвучаването, като в един момент дори усилвателите им бяха изключени. И когато пак им го включваха, те просто се впускаха в следващата класика на Maiden, без да пропуснат дори един тон. Честно казано, след всяко прекъсване на озвучаването групата ставаше все по-добра и по-добра, като свиреше всяка нова песен с ярост и страст, които на моменти бяха просто невероятни за гледане. Брус започна представянето на Iron Maiden с реч - "Вашата конституция говори за "Ние, хората ("We The People"). Е, добре, нека ви кажа, единствената причина ние да сме тук и да толерираме цялата тази помия, сте вие, хората. Глен Хелън (Glen Helen Regional Park - където е издигната сцената за Озфеста), вие сте страхотни и виждам страшно много фенове на Iron Maiden тук тази вечер." на което присъстващите отговориха със силен рев. Той продължи: "Ще трябва нещо повече от яйца, за да се спрат Iron Maiden, нищо няма да застане между нас и нашите фенове, ние ще предпочетем смъртта пред безчестието, това са ш***ните Maiden!", което беше посрещнато с титанични аплодисменти. По време на "Iron Maiden" появата на дългогодишния амулет на групата Eddie беше нарочно забавена и се появи за кратко чак накрая. Докато групата приключваше сета си с яростна версия на "Sanctuary", озвучаването отново беше прекъснато, сякаш само за да може да се чуе как Big Dave отново скандира "Ози, Ози" в микрофона, докато групата се опитаваше да се сбогува с феновете си. Вече вбесената публика яростно го заглуши със скандирания "Maiden, Maiden".

После, няма и 10 секунди, след като Iron Maiden напуснаха сцената, се появи Шарън Озбърн и, напълно предсказуемо, се опита с половин уста да отдаде на Maiden някаква изкуствена, неискрена похвала и как те биха искали "да благодарят на Iron Maiden" и каква великолепна група били Iron Maiden, и как екипът им бил фантастичен, но след това с насмешка добави: "Но Брус Дикинсън е кретен." Цялата публика, на която вече окончателно й беше писнала цялата работа, започна силно да я освирква, да я замеря с бирени чаши и да вика "кучка". Тя се опита да продължи, добавяйки, че "Брус се е отнесъл с неуважение към Озфеста", но бе заглушена от силни освирквания и заляна с бира. Тя тръшна микрофона на стойката и демонстративно напусна сцената. Мнозина сред публиката, отвратени от това, на което бяха станали свидетели, особено като се има предвид, че повечето бяха дошли специално за Maiden, плащайки $150 и повече за тази цел, си тръгнаха на тълпи. Sabbath свириха пред може би половината от първоначалната публика и изглеждаха вдървени в сравнение с групата, свирила преди тях. Като голям фен на Sabath, честно си признавам, че не можах да остана да ги гледам."

Снимки, доказващи, че яйца са летели към всички членове на Iron Maiden Снимка 1 - Harris с яйце на ръката, Снимка 2 - Gers с яйце, разбило се до левия му крак.

Сподели.