Hero Academy

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Стратегическа игра Година: 2012 Разработва: Robot Entertainment Издава: Robot Entertainment Платформа: РС | Mobile

Обикновено си има причина РС играчите (които смятат себе си за най-зрели, и често с право) да гледат с подозрение и скептицизъм на разните му там мобилни игри. Да, никой не отрича ударната доза забавление, предлагани от превърналите се приживе в легенда заглавия като Angry Birds, Plants vs. Zombies или Cut the Rope. В крайна сметка обаче те си остават просто неангажиращи забавления, притежаващи много положителни качества, но не и онази особена дълбочина, която обикновено търсят най-закоравелите РС геймъри.

Е, появилата се по-рано тази година Hero Academy на пръв поглед се вписва именно в категорията - лековато, забавно развлечение, с весела, анимационна визия. Само на пръв поглед обаче. Защото под повърхността си играта крие стратегическа дълбочина и тактически възможности, които ще ви изненадат.

Някои западни колеги дръзнаха дори да я сравнят с шаха, което макар да звучи пресилено, има много смисъл.

Hero Academy включва два отбора с герои, контролирани от двама играчи върху поле, напомнящо класическа настолна игра. Изборът е между Орки, Хора, Тъмни Елфи, Джуджета и... войниците от популярната игра Team Fortress 2! Когато разположите армията си върху игралното поле, ще имате право само на пет хода, след което мести противника. Ограничението е важно, тъй като ви мотивира да планирате много внимателно и пестеливо разгръщането на бойците си.

Основната цел е да завладеете и унищожите колкото се може повече от кристалите, охранявани от противника ви. Звучи лесно, но повярвайте ни - никак не е. Първо, всяка от армиите на полето предполага коренно различен стил на игра. Ходовете, които предприема опонентът ви, категорично не са симетрични на вашите. Двете групи включват класически фигури като лечители, стрелци, войни, но всеки от тях се подчинява на собствени правила, които ги различават драстично от противниковите аналози.

Така например войните от двете страни на дъската не разполагат с еднакъв брой точки за движение, т.е. могат да покриват различно разстояние на един ход. Отделно всяка фигура разполага и с уникални, специални умения, а за отделните ходове имате определени ограничения в зависимост от нивото (например не винаги ще можете да разполагате с цялата си армия в рамките на съответния ход).

В крайна сметка това създава практически неизчерпаеми вариации от стратегически възможности и можете да играете с часове, без да попаднете на две поне сходни една с друга ситуации при отиграванията.

В случай че не разполагате с iOS, можете да се сдобиете с играта и за РС. Цената й е направо смешна - едва 4.99 долара, а забавлението е повече от гарантирано - за десетки часове наред!


Сподели.