Ханс Цимер в София – един велик композитор и вълшебното му пиано

Pinterest LinkedIn +

Ханс Цимер – едно от най-големите имена в композирането на филмова музика – вдигна на крака зала "Арена Армеец" на 16 май 2016 година.

И дори ако по някаква невероятна случайност разбирате за неговото съществуване едва сега, то несъмнено сте слушали неведнъж произведенията му. Наградите му са многобройни, но както и самият той сподели с публиката, за него най-важно е музиката му да докосне хората. Това е и основната причина да тръгне на турне с невероятния си екип от талантливи млади и стари негови приятели.

Немският композитор посрещна българската публика със спиращи дъха изпълнения, сърдечна усмивка и много истории за това какви точно са щастливите обстоятелства, довели до създаването на много от най-любимите ни филмови песни. 

Музикалният увод на събитието започна с композиции от Sherlock Holmes (Шерлок Холмс) и Madagascar (Мадагаскар), след които Цимер се обърна към публиката с едно изключително симпатично: "Добър вечер, България! Благодаря!".

Композиторът се оказа напълно различен от познатия ни стереотип за "типичния" студен и саможив немец: преди и след много от песните Цимер се обръщаше към публиката с голяма усмивка, много шеги и въодушевени разкази за историите около създаването на песните.

Toй сподели, че далеч не е от хората, които могат да функционират нормално преди 12 на обяд и неведнъж и два пъти негови приятели режисьори са се възползвали от тази негова сънлива слабост, за да го привлекат към различни проекти.

Да ти се обади Ридли Скот в 7 сутринта, докато си още неадекватен, и да ти каже: "Не ти ли се пише музика за гладиаторски филм?"... Или пък Кристофър Нолан да изскочи с: "Като ти кажа "Батман", каква музика зазвучава в главата ти и искаш ли да работим заедно?"... Абсолютно безценно...

Благодарение на такива малки, уж незначителни случки днес имаме щастието да се наслаждаваме на саундтраци като този на Gladiator (Гладиатор), The Dark Knight (Черният рицар), Interstellar (Интерстелар), Angels and Demons (Ангели и демони), The Da Vinci Code (Шифърът на Леонардо), Pirates of the Caribbean (Карибски пирати)... И още по-голямото щастие (за някои от нас ) – да им се насладим на живо.

Цимер изрази много пъти огромната си благодарност към хората, с които е работил и продължава да работи, отдаде почит на Хийт Леджър, както и на хората, загинали при стрелбата в кино в американския град Аврора по време на прожекция на The Dark Knight Rises (Черният рицар: Възраждане). 

Визуално шоуто бе естетически издържано и силно въздействащо, подплaтено с игра на светлините с мотиви от различните филми, чиито саундтраци изпълняваха музикантите. 

Абсолютната кулминация настъпи при изпълнението на преплитане на четири песни от музиката на Inception (Генезис) и невероятните последните минути, при които цялата зала бе на крака, но не се чуваше и шепот – само един велик композитор и последните ноти на пианото му.


Сподели.