"Х-Мен: Първа вълна" - Магнито, Мистик и компания срещу световната история

Pinterest LinkedIn +

Още с първия си филм от далечната 2000г. X-Men афишира амбиции да е една от малкото екранизации по комиксова поредица, които звучат и изглеждат сериозно, въпреки че са създадени по продукт, който се цени най-вече от подрастващите. Е, Брайън Сингър успя да се справи перфектно с тази задача, изработвайки изненадващо успешна формула за привличане на масовата публика в киносалона, без да се отклонява дори и за секунда от вече наложените правила във фентъзи жанра.

И след като с този подход сагата намери милиони почитатели на персонажите на Стан Лий - Мистик, професор Ксавие, Магнито и компания и в следващите няколко продължения (над които работи и Брет Ратнър), FOX и Marvel изненадващо решиха, че поредицата е изчерпана и прибегнаха до единствения възможен ход - нов старт.

За режисьор на "Първа (та) вълна" бе назначен британецът Матю Вон (съпруг на топмодела Клаудия Шифър), който получи доверие най-вече заради успешния си опит в подобно начинание с "Шут в г*за" (Kick Ass), a Патрик Стюарт, Хю Джакмън, сър Йън Маккелън, Холи Бери бяха "изтласкани зад борда", за да бъдат наложени изцяло нови лица - Джеймс Макавой, Майкъл Фасбендер, Дженифър Лоурънс и др.

X-Men: First Class

Дотук нищо изненадващо, като имаме предвид, че сценарият (между другото, дело на номинирания за Оскар Шелдън Търнър и самия Сингър) предвидливо предпочете да се съсредоточи върху историята на зараждането на добре познатите ни герои през 60-те години на миналия век, вместо да рискува с продължение на приключенията, но вече без наложените звезди.

И всичко може би щеше да е повече от успешно, ако не бе странната идея новото звено в еволюцията - генетичните мутанти да се намесят в хода на историята, такава, каквато е в действителност, забърквайки твърде нетипична сплав от фантастика с достоверни събития.

X-Men: First Class

Така зрителите са принудени да станат свидетели на идеята реални исторически събития като Студената война, Кубинската ракетна криза, проблемите на евреите в концлагерите по време на фашизма да се окажат дирижирани от горепосочените персонажи - идея, твърде ексцентрична и трудна за преглъщане, дори и след като в последните години Холивуд ни заля с твърде много фантасмагории.

Колкото до останалото - и този път X-Men с нищо не изневерява на впечатляващата си визия, като смайващите спец. ефекти и задължителното убийствено озвучаване са най-солидният аргумент защо "Първа (та) вълна" въпреки всичко ще се нареди сред челните заглавия в боксофиса.

X-Men: First Class

За всички останали, сред които и ние - новият X-Men поставя известни въпросителни дали рестартът беше най-правилното решение за поредица, която безспорно вече бе извоювала своето място под слънцето.


Сподели.