Боксофисът се предаде в неравна битка с хора и мутанти от X-Men: First Class

Pinterest LinkedIn +

Новият сикуел на X-Man - First Class оглави последното издание на американския боксофис. Продукцията на FOX стартира с внушителните 56 милиона долара в дебютния си уикенд на екран, с което подобри постижението на оригинала от 2000 г., потеглило с 54,4 млн. през 2000 г.

За разлика от предишните епизоди, този път над продължението на хитовата поредица работят доста нови имена - режисурата е дело на Матю Вон, който помним от "Шут в г*за" (Kick Ass), а в каста откриваме звезди като Джеймс Макавой (James McAvoy), Дженифър Лоурънс (Jennifer Lawrence), Кевин Бейкън, Дженуари Джоунс (January Jones) и др.

Лентата проследява зараждането на историята на добре познатите ни герои през 60-те години на миналия век, когато професор Ксавие и Магнито са близки приятели и все още живеят с идеята за мирно съжителство между хора и мутанти.

Hangover Part II

На втора позиция е лидерът от предходното издание на класацията - The Hangover Part II. Пиперливата комедия, впечатляваща с участието на бившия президент на САЩ Бил Клинтън (Bill Klinton), мяркащ се за секунди на екран до титулярите Брадли Купър, Ед Хелмс и Зак Галиафанакис, докара още 32,4 млн. на създателите си през уикенда, с което общата спечелена до момента сума вече възлиза на 186,8 млн.

В този аспект филмът отстъпва единствено на "Карибски пирати: В непознати води" и "Бързи и яростни 5", но при тях е редно да отчетем и, че стартираха значително по-рано появата си на екран в сравнение с него.

Челната тройка се завършва от поредното продължение - това на хитовата анимационна комедия на Dream Works "Кунг-Фу Панда" (Kung Fu Panda 2) с 24,3 млн. следвано от новите приключения на Джак Спароу и компания в "Карибски пирати: В непознати води" (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) с 18,0 млн. Тук добрата новина за режисьора Роб Маршал (Rob Marshall) и звездите Джони Деп (Johnny Depp) и Пенелопе Круз (Penelope Cruz) са цифрите в световния боксофис - 790,6 млн.

Карибски пирати: В непознати води

Като отчитаме факта, че сикуелът все още се радва на значителен интерес и няма намерение скоро да изпада от челните позиции на най-гледаните заглавия не само в САЩ, но и в салоните от всички страни по света, е твърде вероятно скоро да подобри постижението на предходната част, завършила екранната си обиколка с 963,4 млн. долара.

Шаферската комедия на Джъд Апатоу - Bridesmaids продължава да държи позиции в класацията, след като пада само с едно място и заема петото в Топ 10 с 12,1 млн., при това цели три седмици след дебюта си. Митологичният блокбъстър с Натали Портман и Крис Хемсуърт - "Тор: Богът на гръмотевиците" (Thor) се нарежда шести (4,2) с общо 169 млн. приходи до момента - с 32 по-малко от следващият в подреждането, петата част на хитовата екшън поредица "Бързи и яростни". Тандемът между Вин Дизел и Пол Уокър е заработил 202 млн. от екраните в САЩ и Канада (3,2 през уикенда), а общо сумата възлиза на 568,5 млн., което превръща Fast Five в най-касовата част на поредицата от всички излезли досега.

На осма позиция тази седмица е новото предложение на Уди Алън - "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris) с 2,9 млн. през уикенда и 6,9 общо от дебюта си, което макар и да е твърде далеч от определение като "печеливш", като цяло запазва традициите на режисьора в боксофиса. На последните две места са комедиите Jumping the Broom (865 000) и Something Borrowed (835 000), чийто престой в челния Топ 10 изненадващо вече продължава повече от месец.

Обобщение:

С 56 млн. от 6900 екрана в 3, 641 локации, новото продължение на X-Men: First Class стартира сравнително успешно екранната си обиколка в Америка и Канада. Сумата е по-сериозна в сравнение с дебюта на оригинала от 2000 г. (54.5), но пък отстъпва на този от предходния филм от фентъзи сагата - X-Men Origins: Wolverine, потеглил с разбиващите 85,1 млн. За отбелязване е и твърде скромното на фона на постижението му миналата седмица представяне на The Hangover - Part II.

X-Men

Комедията завърши почивните дни с 32,4 млн. - съвсем прилична цифра, ако не броим факта, че дебютът й бе с цели 86, 5 млн. - рекорд не само за годината, но и въобще за филм в комедийния жанр.

Очаквания:

След силните последни седмици, през тази вниманието на американските киномани като че ли ще е насочено най-вече към едно-единствено ново предложение - новият sci-fi трилър на Стивън Спилбърг "Супер 8" (Super 8).

Продукцията, зад чиято реализация застава и близкия приятел на режисьора, Джей Джей Ейбрамс, примамва не само с колосалните мерки за сигурност, задължили всички имена от екипа да подпишат договор за конфиденциалност, а и заради високите очаквания, породени от факта, че 30 години след успеха на "Извънземното" (E.T), Спилбърг отново посяга към любимата си тема - непознатата на тази планета форма на живот.


Сподели.