Гуча! (Gucha: Distant Trumpet)

Pinterest LinkedIn +

Сърбия, България, Германия, 2006, 94'
Режисьор: Душан Милич
Сценарий: Душан Милич
Участват: Мила Джурджевич, Марко Джеремич, Марко Маркович, Олга Оданович, Радован Милянович и други
Комедия, със субтитри, сръбски

Комедията "Гуча!" е интернационална продукция, в която участие са взели екипи от България, Сърбия, Австрия и Германия. Режисьор и сценарист е младият сърбин Душан Милич, който до момента има само един заснет филм зад гърба си, но е писал множество сценарии за други режисьори.

Дебютът му е ироничната комедия "Ягода в супермаркета", на която продуцент е самият Емир Кустурица ("Черна котка, бял котарак"). Лентата беше прожектирана на престижния фестивал Берлинаре през 2004 г. и името на Душан стана популярно.

"Гуча!" е неговият втори авторски филм, който проследява приключенията на няколко тромпетиста на ежегодния фестивал по надсвирване в сръбския град Гуча. Освен в малкия град екипите са снимали и в София и Перник, а от българска страна копродуценти на филма са "Арт Фест". За ролите са поканени освен професионални актьори и истински музиканти, като ярко се откроява името на виртуозния сръбски тромпетист Марко Маркович.

Хубавата Жулиета (Александра Манасиевич) е дъщеря на виртуозния тромпетист Сачмо (Младен Нелевич), който е лидер на оркестър от бели музиканти. Тя обаче се влюбва в Ромео (Марко Маркович), който също е отличен тромпетист в оркестър, но е от цигански произход. Освен това двата оркестъра са конкуренти на ежегодния фестивал по надсвирване в град Гуча.

Сачмо е против тази връзка заради цвета на кожата му, но накрая се съгласява да даде дъщеря си на Ромео за жена, ако успее да го надсвири в пряк двубой. Проблемите за Ромео тепърва започват, защото неговия полубрат Роки успява да убеди баща им Сандокан той да свири основния тромпет в циганския оркестър в състезанието.

Ако не е водеща фигура в "Сандокановите тигри", Ромео няма как да се надсвирва в бъдещия си тъст Сачмо и това значи да не спечели правото да се ожени за Жулиета. Без да се отчайва, младият ром предприема неочаквана стъпка към заветната цел.

Официален сайт: http://www.guchafilm.com

Програма на кината


Сподели.